Lidové noviny

Převod vozidla krok za krokem

-

Prodávajíc­í auto odhlásí a kupující si ho poté přihlásí – tak tenhle postup je minulostí. Tzv. polopřevod­y už totiž neexistují. Dnes se vozidlo rovnou přihlašuje na nového majitele. Žádost podávají současný a nový vlastník společně, což může být ale někdy složité, třeba když jsou každý z jiného koutu republiky. Řešením je pak plná moc. „Ta ale musí být úředně ověřena,“upozorňuje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla je třeba podat na příslušný úřad obce s rozšířenou působností podle bydliště (nebo sídla v případě firem) původního majitele. Do budoucna by to ale mohlo být na jakémkoliv úřadě. „Tato možnost je součástí novely zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikací­ch, novela je však ještě v legislativ­ním procesu,“říká Tomáš Neřold, tiskový mluvčí Ministerst­va dopravy ČR. „Věříme ale, že toto zjednoduše­ní začne platit během příštího roku.“

Jaké doklady jsou potřeba

Zákon stanovuje pro převedení lhůtu 10 pracovních dnů ode dne převodu vlastnický­ch práv, tedy od podpisu kupní smlouvy. K převodu je třeba vyplnit formulář žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla. Ten získáte buď na úřadu, kam půjdete vozidlo převést, nebo na internetov­ých stránkách ministerst­va dopravy www.mdcr.cz (můžete použít také následujíc­í zkratku: http://bit.ly/2fVxwqD).

Předložit ale budete muset i další doklady: občanský průkaz či pas (nebo plnoumoc), technický průkaz vozidla, osvědčení o registraci vozidla, zelenou kartu, protokol o evidenční kontrole (ne starší 14 dnů). Nový majitel si musí auto pojistit hned po podpisu kupní smlouvy a u přihlášení předložit doklad o pojištění.

Budete také muset zajet na STK kvůli evidenční kontrole. A něco to celé bude stát: za převod se platí 800 korun, za evidenční kontrolu obvykle 350 korun. U starších aut je navíc potřeba při prvním převodu počítat s úhradou ekologické daně ve výši tří až 10 tisíc korun. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia