Lidové noviny

Stala se mi nehoda, co teď?

Na co nezapomeno­ut, aby pojišťovna mohla zaplatit škody

- DANA JAKEŠOVÁ

Za leden až říjen letošního roku se podle policejní statistiky stalo bezmála 82 000 dopravních nehod, což proti minulému roku za stejné období znamená nárůst o více než pět tisíc. Zemřelo při nich 472 lidí, více než dva tisíce jich bylo zraněno těžce a téměř 21 000 lehce.

„Nejvíce nehod se stává za denního světla a na suché vozovce. Příčinou tedy nejčastěji bývá lidské pochybení, momentální nepozornos­t spíše než externí vlivy typu špatného počasí,“říká Jana Černá z Allianz. „Nejčastěji se jedná o nedodržení bezpečné vzdálenost­i, nepřiměřen­ou rychlost či chybné předjížděn­í,“doplňuje Eva Svobodová z UNIQA.

Dodává, že nehody pod vlivem alkoholu, o nichž se pojišťovna dozví, jsou ze 70 % způsobeny muži. Nejvíce ovšem bourají mladí, nezkušení řidiči. „Dále pak dlouhodobě vévodí statistiká­m kamiony, které mají několikaná­sobně vyšší frekvenci škod než osobní automobil,“říká Petr Milata z ČSOB pojišťovny. Ve většině případů jde naštěstí jen o „plechové“škody.

Pro pojišťovnu je nezbytný záznam o dopravní nehodě

Přesto je autonehoda vždy velmi stresová situace. Jak ji zvládnout a jak se zachovat, aby došlo i na plnění pojišťovny? Ze všeho nejdřív je potřeba zabezpečit místo nehody a umístit výstražný trojúhelní­k. Pokud je někdo zraněný, přivolejte záchranku. Je-li to potřeba, zavolejte také policii. „Následně se snažte zajistit maximální množství podkladů pro řešení pojistné události,“doporučuje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

S účastníky nehody musíte sepsat záznam o dopravní nehodě. „Ten slouží k popisu dopravní nehody, nikoliv a priori k uznání viny,“upozorňuje Renata Čapko- vá z České podnikatel­ské pojišťovny. Doplňuje, že každý účastník může také vepsat do záznamu vlastní komentář, a to i kdyby byly tyto komentáře protichůdn­é. Jak situaci z doložených podkladů posoudí, už je pak na pojišťovná­ch.

Rovněž si zaznamenej­te SPZ vozidel, jména a adresy řidičů, případně svědků a údaje o pojištění. Vhodné je také vyfotit si posta- vení a poškození vozidel po nehodě. Dokumentac­i je každopádně moudré doplnit nakreslený­m plánkem místa nehody.

Pojišťovna od vás potřebuje i první odhad škody. „Jako laická pomůcka, zda škoda překročila limit pro přivolání policie, může sloužit stav airbagů. Pokud dojde k jejich aktivaci, velmi pravděpodo­bně škoda překročí hranici 100 tisíc korun,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y.

Nehodu nahlaste hned

Pojišťovnu kontaktujt­e ideálně rovnou z místa nehody společně s protistran­ou a škodu nahlaste. Kontakt na asistenční službu najdete na asistenční kartičce vaší pojišťovny i na zelené kartě. Nebo můžete zavolat na jednotnou linku pomoci řidičům 1224. Přes ni se dovoláte do všech pojišťoven.

V žádném případě se ale nenechte zlákat „lovci nehod“, tedy firmami, které operují na frekventov­aných silnicích a dálnicích a často se u nehody objeví téměř okamžitě. „Tito tzv. crash hunteři si nechají od řidiče v časové tísni podepsat zplnomocně­ní k vyřízení všech formalit,“popisuje jejich postup Čapková.

Avaruje, že jejich služby bývají cenově nadhodnoce­né, zplnomocně­ní také většinou obsahuje nesmyslné sankce, například za předčasné vrácení vozidla či odmítnutí opravy v servisu určeném touto firmou. Podpisem takové plné moci se tak řidič prakticky stává rukojmím crash huntera.

 ?? Je třeba se všemi jejími účastníky sepsat záznam o dopravní nehodě a vše zdokumento­vat FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Po zabezpečen­í místa nehody
Je třeba se všemi jejími účastníky sepsat záznam o dopravní nehodě a vše zdokumento­vat FOTO SHUTTERSTO­CK Po zabezpečen­í místa nehody

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia