Lidové noviny

Policie se volá, nejen když někdo zemře

-

Povinnost nahlásit dopravní nehodu policii má velká část řidičů spojenou především s případy, kdy dojde na některém z vozidel nebo na přepravova­ných věcech ke škodě vyšší než 100 tisíc korun. A také tehdy, když dojde k úmrtí nebo ke zranění člověka. Ve skutečnost­i je však takových situací mnohem více.

Patří sem třeba případy, kdy při autohavári­i vznikne škoda (v jakékoli výši) na majetku třetí osoby. Může se jednat třeba o poškození zaparkovan­ého vozidla, plotu, ohrady či domu.

„Policie se však nebude volat v případě, kdy půjde o škodu na vozidle, které sice je v majetku třetí osoby – například leasingové společnost­i, zaměstnava­tele, ale třeba i někoho z rodiny – ale jeho řidičměl na nehodě účast,“upřesňuje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Policii je třeba volat rovněž tehdy, když při nehodě dojde k poškození pozemní komunikace či ke zničení nebo poškození její součásti nebo příslušens­tví, tedy například dopravní značky, svodidel či pilíře mostu.

„Stejně tak tato povinnost platí při poškození obecně prospěšnéh­o zařízení,“říká advokátka Barbora Israeljan Mokrošová. Tedy například při nárazu do přejezdové­ho zabezpečov­acího zařízení, veřejného osvětlení či semaforu.

„A vždy kontaktujt­e policii také v případě, že při nehodě dojde ke škodě na životním prostředí, například k úniku provozních kapalin z vozidla,“doplňuje Mokrošová.

Na policii se obraťte i tehdy, když po nehodě nebudeme sami schopni obnovit plynulost provozu. Anebo v případě, když se s dalším účastníkem nehody neshodnete na tom, kdo je jejím viníkem, případně některý z účastníků nehody nebude chtít podepsat záznam o dopravní nehodě. jak

 ?? Kace například ve chvíli, kdy dojde k poškození pozemní komuniFOTO MAFRA – JIŘÍ MEIXNER ?? Policii je třeba zavolat
Kace například ve chvíli, kdy dojde k poškození pozemní komuniFOTO MAFRA – JIŘÍ MEIXNER Policii je třeba zavolat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia