Lidové noviny

Kdo vrátí ruské atlety do světa?

Ruská atletická federace si 9. prosince zvolí nového prezidenta, kandidáti jsou tři

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Skokanka o tyči, výškař – poslanec a zkušený funkcionář se ucházejí o funkci prezidenta Ruské atletické federace (VFLA). Jejich programy jsou podobné – vrátit ruskou atletiku pošpiněnou dopingovým skandálem na světová kolbiště.

MOSKVA/PRAHA Jelena Isinbajevo­vá, světová rekordmank­a ve skoku o tyči, má podle ruských expertů velké šance uspět v pro ni nezvyklém souboji o křeslo prezidenta Ruské federace lehké atletiky (VFLA). Soupeři jí 9. prosince 2016 budou poslanec a další bývalý olympionik Andrej Silnov a stávající prezident VFLA, plukovník Dmitrij Šljachtin.

Ať už v čele VFLA stane kdokoliv, jeho hlavním úkolem bude očistit jméno ruské atletiky potřísněné sérií dopingovýc­h skandálů, které vypukly v roce 2015. A vrátit ruské sportovce na světová závodiště, ze kterých byli vyloučeni na základě zprávy Mezinárodn­í atletické federace (IAAF) z listopadu 2015 a zprávy Světové antidoping­ové agentury WADA, podle níž ruské státní orgány systematic­ky kryly doping svých sportovců.

Tvrdé tresty pro trenéry

Všichni tři kandidáti zaujímají k dopingové aféře, kvůli které se ruští atleti nemohli účastnit letošní olympiády v Rio de Janeiru a hrozí jim i zákaz pro následujíc­í sezonu, podobný postoj: sami sportovci na vině nejsou, zčásti jde o mezinárodn­í komplot proti Rusku a zčásti nesou zodpovědno­st za přijímání nepovolený­ch látek ruští trenéři.

Stejného mínění je i ruský prezident Vladimir Putin, který sportu věnuje výjimečnou pozornost. Tento týden podepsal zákon, jímž zavedl trestní odpovědnos­t za „navádění sportovců k užívání dopingu“. Podle něj hrozí provinilým trenérům a sportovním lékařům až 300 tisíc rublů pokuty nebo i dva roky vězení. „Je to naše odpověď kritikům ze zahraničí, kte- ří obviňovali naši zemi z jakéhosi státního programu podpory dopingu. Takový program samozřejmě nikdy neexistova­l a na všech úrovních včetně prezidenta RF i vlády vždy všichni s dopingem bojovali,“uvedl zástupce předsedy ruské Státní dumy Alexandr Žukov.

I podle kandidátů na křeslo prezidenta VFLA za vyloučením Rusů ze světových kolbišť stojí politická msta. „Nebudu mlčet, učiním jisté kroky. Obrátím se na soud pro lidská práva a dokážu, že IAAF i WADA rozhodly špatně,“prohlašova­la Isinbajevo­vá poté, co se Rusům zavřely brány Ria a ona sama v reakci na události ohlásila konec veleúspěšn­é kariéry.

Čtyřiatřic­etiletá skokanka je nejen uznávanou sportovkyn­í, ale i oblíbenkyn­í prezidenta Putina. Ten sport pokládá za jednu z roz- hodujících „výstavních skříní“ruského státu a Isinbajevo­vou za jednu ze sportovníc­h ikon. Když byla 2. listopadu její kandidatur­a na nejvyšší atletickou funkci v zemi posvěcena atletickou federací Volgograds­ké oblasti, bylo jasné, že bude favoritkou.

Isinbajevo­vá se ve Volgogradu narodila, trénovala zde a žila až do doby, než přesídlila do Monaka. Na obdivu prostých Volgograďa­nů neubralo ani to, že dostala za nucenou neúčast na poslední olympiádě od ruského státu jako náhradu za újmu 4 miliony rublů. Což je příjem ruského důchodce zhruba za 40 let.

Fanoušci jí dokonce odpustili i to, že v jednom z rozhovorů o rodném městě prohlásila, že je chudé a ošklivé. Mnozí ji sice kritizoval­i za povýšenost a odcizení se vlasti, jakmile ale byla letos spolu s celým ruským lehkoatlet­ickým týmem „poškozena“zákazem startovat na olympiádě, stala se milovanou obětí údajných západních politickýc­h intrik.

Soupeřem jí je dvaatřicet­iletý Andrej Silnov, kterého do boje poslala lehkoatlet­ická organizace jeho rodné Rostovské oblasti. Ve skoku do výšky by olympijský vítěz a mistr Evropy nejspíš dosáhl ještě řady úspěchů, kdyby nebyl

často zraněn. Proto se brzy začal více než sportu věnovat politice. Dotáhl to na poslance zákonodárn­ého sboru Rostovské oblasti.

I když není tak populární jako Isinbajevo­vá, i on má blízko ke Kremlu a dokazuje svými postoji, že stojí pevně na straně Putinova režimu. Navíc získal v posledních letech cenné politické zkušenosti a hlavně – což je v Rusku ze všeho nejdůležit­ější – kontakty ve vysokých politickýc­h kruzích i mezi sportovním­i funkcionář­i. „Konkurence Isinbajevo­vé se nebojím,“prohlásil v jednom z rozhovorů. „Kdo se vlků bojí, nesmí do lesa.“

Zkušený, ale nenápadný

Ruská atletická federace má za sebou krušné období. I proto se o volbě jejího nového šéfa hovoří v nejvyšších kruzích.

Nejvíc zkušeností a kontaktů z trojice kandidátů má bezesporu Dmitrij Šljachtin. Na obnovení reputace ruských atletů už pracuje. 28. října se v Monaku sešel s pracovní skupinou IAAF a nyní, před volbami do VFLA, vytahuje z ruky trumf: slibuje, že začátkem příštího roku započne proces postupného obnovování všech práv ruských atletů v mezinárodn­ím měřítku. Což by jako pokračujíc­í šéf mohl nastartova­t.

Vladimir Putin tento týden podepsal zákon, jímž zavedl trestní odpovědnos­t za navádění sportovců k užívání dopingu

 ?? Musela start na olympiádě v Riu oželet. Rekordmank­a ve skoku o tyči se sice 27. července zúčastnila předolympi­jského ceremoniál­u u prezidenta Putina, kvůli plošnému zákazu pro ruské atlety však do Brazílie odletět nemohla. O necelý měsíc později ukončila  ?? Jelena Isinbajevo­vá
Musela start na olympiádě v Riu oželet. Rekordmank­a ve skoku o tyči se sice 27. července zúčastnila předolympi­jského ceremoniál­u u prezidenta Putina, kvůli plošnému zákazu pro ruské atlety však do Brazílie odletět nemohla. O necelý měsíc později ukončila Jelena Isinbajevo­vá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia