Lidové noviny

Famózní postup Sparty

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA V úvodním vystoupení probíhajíc­ího ročníku Evropské ligy Sparta po mátožném výkonu prohrála na Southampto­nu 0:3 a přílišným šancím na postup se netěšila. Včera v 5. kole stejného soupeře porazila 1:0 a po závěrečném hvizdu mohla slavit – s předstihem si zajistila účast v jarním play off. Úspěch navíc korunovala vítězstvím ve velmi těžké skupině.

Málokdo by v polovině září v tuto paralelu věřil. Dočasný trenér David Holoubek, který před druhým zápasem proti Interu nahradil odvolaného Zdeňka Ščasného, však s týmem udělal nevídanou proměnu. „Upřímně, po úvodní porážce v Southampto­nu jsem nevěřil, že postoupíme. Ale pak jsme po Interu a Beer Ševě získali body a dnes jsem z kluků viděl, že to chtějí uhrát a postoupit do jarní části,“těšilo Holoubka.

Včerejší duel pro nějmožná znamenal derniéru na pozici hlavního kouče. Jelikož o profilicen­ci te- 1. Sparta 2. Southampto­n 3. Beer Ševa 4. Inter 540 1 52 12 52 12 5 104 7:4 5:3 5:5 5:10 12 7 7 3

prve usiluje, mohl mužstvo vést na 60denní výjimku, která mu v těchto dnech vypršela. V Evropské lize ho sice podobná lhůta nelimituje, ovšem zdali zůstane oficiálně hlavním trenérem pro tuto soutěž namísto oznámeného nástupce Zdeňka Svobody, se teprve uvidí.

Sparta se stejně jako v předchozíc­h zápasech musela vypořádat s řadou nucených absencí, nejistota nad startem nemocného dua Lafata–Holek se ale naštěstí nepotvrdil­a, a tak mohli nastoupit v základní sestavě.

Oba se s celým týmem radovali už v 11. minutě, když si na mazaně vymyšlenou a Dočkalem rozehranou standardní situaci naběhl za obranu Costa a otevřel skóre.

Jinak však měli navrch hosté z Anglie a sparťané se chvílemi jen těžko dostávali za půlku. I do zakončení se hráči Southampto­nu propracova­li, jenže McQueena a Longa vychytal Koubek a Rodrigueze zablokoval Kadlec.

Po přestávce Sparta přidala a několikrát mohla své vedení navýšit. Julišův centr však skončil na břevně, Mareček vzápětí ranou z vápna jen těsně minul a o pět minut později zahodil velkou šanci Dočkal. I výhra 1:0 ale bohatě stačila.

Sparta díky čtvrtému vítězství v řadě prošla do vyřazovací části Evropské ligy podruhé za sebou a po čtvrté z osmi účastí v soutěži. Díky postupu si letenský celek dosavadním vystoupení­m v této sezoně vydělal na prémiích 5,5 milionu eur (asi 150 milionů korun).

Rovněž Liberec, jenž si udržel šanci na postup, o svém vítězství rozhodl v 11. minutě, když se trefil Vůch. Další dvě branky přidal Komličenko – v 57. minutě proměnil penaltu a za šest minut se trefil podruhé.

Sparta porazila Southampto­n a do play off Evropské ligy postupuje z prvního místa. Liberec si výhrou nad Karabachem udržel naději. AC Sparta Praha Southampto­n FC 1 0 FC Slovan Liberec FK Karabach 3 0

Zápas Plzně na hřišti AS Řím skončil po uzávěrce, výsledek najdete na Sport.lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia