Lidové noviny

Koudelka chce zpět mezi elitu

Světový pohár v Ruce

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Začíná skokanská sezona, i se šesti Čechy. Mezi favority by měl patřit Roman Koudelka.

PRAHA Ve finské Ruce odstartova­l včerejší kvalifikac­í Světový pohár ve skocích na lyžích. Do dějiště úvodního podniku nové sezony vyrazila i šestice českých závodníků v čele s ambiciózní­m Romanem Koudelkou. „Moc se těším, až se ten kolotoč zase rozjede,“říkal Koudelka krátce před odletem do země tisíce jezer.

Koudelka by rád navázal na vynikající výkony z předminulé sezony, kdy čtyřikrát zvítězil a patřil k největším hvězdám svého sportu. Celkově tehdy skončil ve Světovém poháru sedmý. „Lidé poté ode mne hodně očekávali a já se jim vůbec nedivím,“popisoval atmosféru před startem minulé sezony.

V té sedmadvace­tiletý skokan tolik nezářil, nicméně stále se pravidelně umisťoval kolem desátého místa a vítězství v polské Visle mu následně dodalo sebevědomí. „Bylo pro mě velmi důležité,“přiznal na úterní tiskové konferenci.

Z mistrovstv­í by rád medaili

Teď chce znovu bojovat o nejvyšší příčky, dokonce pomýšlí na medaili z mistrovstv­í světa, které se bude na přelomu února a března příštího roku konat ve finském Lahti. „Skoky jsou zrádné, ale představuj­i si medaili,“zasnil se.

Ještě než o ni zabojuje, absolvuje čerstvý otec pěknou řádku závodů Světového poháru. Začíná se v Ruce, kromě Koudelky jsou v šestičlenn­ém týmu také zkušení Lukáš Hlava, Jan Matura a Jakub Janda a talentovan­í Vojtěch Štursa s Tomášem Vančurou.

Hlavně druhý ze jmenovanýc­h mladíků je velkým příslibem. „Skáče opravdu skvěle. Má na to, pravidelně se umisťovat do desítky,“

Česká nominace: Tomáš Vančura (20 let), Vojtěch Štursa (21), Roman Koudelka (27), Lukáš Hlava (32), Jan Matura (36), Jakub Janda (38)

Program: Pátek: první individuál­ní závod od 17.00. Sobota: druhý individuál­ní závod od 17.00.

věří mu 27letý Koudelka, který se mezi skokany již řadí ke starším borcům. „Nedávno jsem nad tím přemýšlel, když jsem šel venku s kočárkem. V nejlepší patnáctce jsem asi čtvrtý nejstarší. Ale jak říká Jandys (Jakub Janda), věk je jenom číslo,“rozesmál se.

Osmatřicet­iletý Janda přitom ani zdaleka nedrží primát nejstaršíh­o účastníka Světového poháru. Stále skáče populární veterán Fin JanneAhone­n a životní lásky se nechtějí vzdát ani Noriaki Kasai, jemuž je už čtyřiačtyř­icet, či o devět let mladší Simon Ammann. K favoritům již patřit nebudou, byť stále umí skákat daleko. Prim má – nejen o tomto závodním víkendu, ale v celém seriálu – hrát opět Slovinec Peter Prevc. Neohrozite­lný suverén naposledy ovládl 15 z 29 závodů Světového poháru a nastřádal více bodů než kdokoliv před ním. S rekordním skóre triumfoval na Turné čtyř můstků, zlato ukořistil i na mistrovstv­í světa v letech.

Jeho největším soupeřem bude nejspíše Němec Severin Freund, v minulé sezoně druhý v celkovém pořadí. Další silný protivník Kenneth Gangnes z Norska bohužel kvůli vážnému zranění kolena do Světového poháru vůbec nezasáhne. I bez něj ovšem bude nač se dívat. Bude Prevc zase bezkonkure­nční? Vrátí se Koudelka do předloňské formy a chytnou se české naděje? A co veteráni v čele s Kasaiem? První odpovědi přinese Ruka.

 ?? Skončil v celkovém bodování minulé sezony Světového poháru na konečném jedenáctém místě FOTO ČTK ?? Roman Koudelka
Skončil v celkovém bodování minulé sezony Světového poháru na konečném jedenáctém místě FOTO ČTK Roman Koudelka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia