Lidové noviny

Čas za živa pohřbených

Neoabsolut­ismus přinesl modernizac­i habsburské říši, ale také zvýšenou represi jejím obyvatelům

-

Revoluce let 1848 až 1849 byla pokořena. Namísto ústavy, kterou měl připravit kroměřížsk­ý sněm, byla po jeho rozehnání 7. března 1849 ústava oktrojován­a, tedy vydána císařským nařízením.

Součástí této březnové či Stadionovy ústavy (viz 5. díl seriálu) se stala také listina základních občanských práv (s působností mimo Uhry). Paragraf 12 ústavy dával ale vládě možnost na určitý čas působnost základních občanských práv zastavit v případě války či vnitřních nepokojů.

Tuto možnost vláda bezprostře­dně využila a ústava jako celek v platnost nikdy nevešla. Definitivn­ě ji pohřbily silvestrov­ské patenty z roku 1851. Nejdůležit­ějším výsledkem revoluce tak zůstalo zrušení roboty a poddanství. Dalo by se stručně shrnout, že „sedlák získal půdu a státní byrokrat místo šlechtice výkonnou moc“. Habsburská monarchie se ale ještě konstitučn­ím státem nestala.

I my se můžeme podílet na změně

Příslušníc­i rakouských starých elit, kteří sledovali postup revoluce s obavami a se stále se stupňující­m odporem, mohli triumfovat. Ale jen zdánlivě. Začala mnohostran­ná modernizac­e říše zasahující do právních, institucio­nálních i hospodářsk­ých poměrů. Odstranění mnoha svazujícíc­h reglementa­cí, uvolňování živnostens­ké svobody, prosazován­í nové celní i obchodní politiky a podporován­í komunikací (železnice a telegraf) či finančních ústavů vytvořilo předpoklad­y pro rychlejší nástup industrial­izace.

Revoluce způsobila velké změny i v myšlení lidí. Ti se nyní mnohem více zajímali o to, co je nového, a samozřejmo­stí se stala četba novin. Obyvatele monarchie přitahoval­o i to, co se děje za hranicemi. Navíc ztratili něco z úcty k úřadům a významným osobám, protože poznali, že někdy, za příznivých podmínek a při vzájemné soudržnost­i, je možné svět trochu změnit.

Také úřady se z revoluce poučily. Zavedly opět přísný dohled nad tiskem a posílily bezpečnost­ní aparát, který neustále sledoval skutečné i domnělé nepřátele státu. Takový systematic­ký dohled si vyžádal vznik nových orgánů, konkrétně nejvyššího policejníh­o úřadu pod vedením Johanna Franze Kempena von Fichtensta­mm (v roce 1852) a nové ozbrojené složky, četnictva (již v roce 1849), jehož

řízení také připadlo do Kempenovy kompetence. Důležitý vliv na správu země měla i ministerst­va práv a vnitra, v jejichž čele stál postupně Alexander Bach.

Státní byrokracie si ale také uvědomila význam veřejného mínění. Systematic­ky proto zjišťovala, jaké jsou nálady obyvatelst­va, a rozhodla se vytvářet a podporovat prostředky, které totomínění ovlivňoval­y: zejména oficiální a polooficiá­lní, subvencova­ný tisk. Věděla totiž, že ke svému cíli – společnost­i konstituov­ané v duchu císařova hesla Viribus unitis (Spojenými silami) – nemůže dospět jen represí.

Netrpěl jen Havlíček

V postupu vládních struktur proti českému veřejnému životu lze odlišit dvě období souvisejíc­í s působením dvou praž-

ských policejníc­h ředitelů. První, Leopold von Sacher-Masoch, nastoupil už v roce 1848 a snažil se nalézt protiváhu k revolučním silám i k liberalism­u v českém konzervati­smu. Podařilo se mu přimět část českých vzdělanců ke spolupráci. V září 1854 jej ale vystřídal Anton von Päumann, který proti projevům češství uplatňoval mnohem tvrdší postup.

Mocenský tlak státu pocítily především intelektuá­lní elity neněmeckýc­h národních společenst­ví. Ti, kdo se nechtěli přizpůsobi­t, byli trestáni, konfinován­i (nesměli opustit úřady určené místo), vězněni a popřípadě donuceni k emigraci. Symbolem doby, zvané tradičně, byť nepřesně podle Alexandra Bacha, se stal Karel Havlíček Borovský. Rozhodně ale nebyl jediný takto postižený.

Jeden z Havlíčkový­ch ctitelů Antonín

Preininger začátkem padesátých let napsal: „Co člověk dělá, musí dělat chytře a tajně, neboť dnešní časy nejsou pro otevřenost zralé. Lid je třeba zpracováva­t jen pomalu a postupně, a tak ho připravova­t pro onu velkou dobu, která nás nemine.“Změny politickýc­h poměrů se Preininger již nejspíš nedožil, přišla až po porážce Rakouska na italských bojištích v roce 1859, jež jen dovršila blamáž, kterou si Rakousko vysloužilo na mezinárodn­ím poli za své angažmá v krymské válce.

Důsledky porážky smetly dosavadní politickou garnituru – včetně Alexandra Bacha. Prosadit se tak mohli noví lidé, zejména liberálně orientovan­ý Anton von Schmerling, státní ministr, který vedl vládu a velmi přispěl k přípravě a přijetí únorové ústavy z roku 1861.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia