Lidové noviny

Sissi: císařova láska na první pohled

-

Vsrpnu roku 1853 u příležitos­ti oslavy císařových narozenin navštívila bavorská vévodkyně Ludovika v doprovodu svých dětí lázně Ischl. Nepřijela náhodou. Její sestra Sofie se rozhodla vybrat vhodnou nevěstu pro svého syna Františka Josefa I.

V pořadí již jedenadvac­átý svazek Habsburků a Wittelsbac­hů byl sice geneticky rizikový, z mocenského hlediska však měl svou logiku. Nešlo však jen o sňatek z rozumu. Mladý panovník se na první pohled zamiloval do teprve patnáctile­té půvabné Alžběty, přezdívané v rodině Sissi. Toto vzplanutí, s nímž se třiadvacet­iletý Habsburk nikterak netajil, bylo snad jediným okamžikem jeho života, kdy nedokázal skrýt upřímný cit.

Během času, jenž plynul mezi zasnoubení­m v Ischlu a vídeňským sňatkem, se budoucí císařovna začala připravova­t na František Josef I. a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, svou novou roli. Doučovala se cizí jazyky, dějiny Rakouska i dvorskou etiketu. Nedočkavý císař ji třikrát v Bavorsku navštívil. Sepsána byla i svatební smlouva. Poměrně skromné věno, kterého se jí dostalo od otce, se zavázal panovník ztrojnásob­it.

Vlastní svatební obřad proběhl 24. dubna roku 1854 v augustiniá­nském kostele ve Vídni. Sňatek císaře nebyl jen velkolepou dvorskou slavností. Prožívala ho celá monarchie – byl provázen velkorysým­i dary potřebným i částečnou amnestií politickýc­h vězňů. Zveršované projevy obdivu a oddanosti císařským novomanžel­ů vydaly na osmdesát tři obsáhlých svazků.

Pro Alžbětu však svatba znamenala také první nepříjemný střet s přísným řádem habsburské­ho dvora. S ním se svobodomys­lná wittelsbaš­ská princezna nedokázala nikdy vyrovnat. Tento rozpor zavinil řadu neshod, které vedly u Alžběty k pocitu odcizení a nenaplnění. Popsala ho slovy: „Manželství je nesmyslným zařízením. Patnáctile­té dítě je provdáno a učiní slib, kterému nerozumí a kterého potom třicet i více let lituje a nemůže se ho zprostit.“

 ?? Na aliančním portrétu vydaném u příležitos­ti jejich svatby, která proběhla 24. dubna 1854 ve Vídni FOTO PROFIMEDIA ??
Na aliančním portrétu vydaném u příležitos­ti jejich svatby, která proběhla 24. dubna 1854 ve Vídni FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia