Lidové noviny

Tvář z londýnskýc­h známek

- IVO PEJČOCH

PRAHA K významným bojištím, na nichž vystoupili příslušníc­i českoslove­nské exilové armády, patřil obležený severoafri­cký Tobruk. Strategick­y nesmírně důležitý přístav se změnil v pevnost, již proti útokům německo-italských vojsk bránily britské jednotky posílené australský­mi a polský-

Krátce po nacistické okupaci překročil 8. srpna 1939 hranice protektorá­tu a 10. srpna se přihlásil na zastupitel­ství v Krakově jako dobrovolní­k do vznikající českoslove­nské vojenské jednotky. Stejně jako řada jeho druhů byl po porážce Polska od 19. září 1939 internován v táborech v Sovětském svazu, odkud se dostal v transportu na Střední východ, vypraveném 11. března 1941.

Znovu jej pak odvedli v Haifě 23. března a 2. dubna zařadili k Českoslove­nskému výcvikové- mu středisku – východnímu a vtělili k výcvikové rotě. Dne 3. května ho přeložili k 4. rotě Českoslove­nského pěšího praporu 11 – Východního a 31. května odešel se svou jednotkou na bojiště.

Od 2. září do 2. října téhož roku musel být hospitaliz­ován, potom se znovu vrátil ke svému útvaru na frontu. Obrana klíčové spojenecké pevnosti na severoafri­ckém pobřeží se mu ale stala osudnou. Dne plnil službu pozorovate­le a kulometčík­a na předsunuté­m stanovišti, když ho při německém ostřelován­í zasáhla střepina a přeťala mu krční tepnu. Vojín František Adámek svému fatálnímu zranění na místě podlehl, 22. listopadu byl s vojenskými poctami pohřben na War Cemetery v Tobruku, do hrobu 29B. V den smrti byl povýšen na svobodníka in memoriam. Ještě za války byl posmrtně vyznamenán Českoslove­nským válečným křížem 1939 a Českoslove­nskou vojenskou pamětní medailí se štítkem SV.

Jeho podobizna byla použita pro předlohu dvou známek takzvaného londýnskéh­o vydání, na nichž bylo zobrazeno osm padlých hrdinů českoslove­nského druhého odboje, každý ve dvou nominálníc­h hodnotách. Adámek se objevil na známkách v hodnotách 60 haléřů a 10 korun.

Češi jako národ švejků? Nikoliv. LN přinášejí příběhy lidí, kteří ukázali nevšední odvahu nejen ve válečné vřavě.

21. listopadu 1941

 ?? Zahynul v severní Africe při obraně pevnosti Tobrúk v řadách českoslove­nské armády. Jeho tvář se dostala i na českoslove­nské poštovní známky. Na snímku zákopy obránců. FOTO ČTK ?? František Adámek (1919–1941)
Zahynul v severní Africe při obraně pevnosti Tobrúk v řadách českoslove­nské armády. Jeho tvář se dostala i na českoslove­nské poštovní známky. Na snímku zákopy obránců. FOTO ČTK František Adámek (1919–1941)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia