Lidové noviny

Ať žijí toalety!

-

Toaleta či obvykleji zdrobněle toaletka je stolek se skříňkou a zrcadlem využívaný při úpravě zevnějšku. Teprve na čtvrtém místě je uveden význam místnost (zprav. spojená s klozetem) k úpravě zevnějšku; klozet, záchod.

Spojitost slavnostní­ch šatů a záchodu objasňuje etymologic­ký slovník. Výraz toaleta přišel do češtiny z francouzšt­iny: toilette je zdrobnělin­a starofranc­ouzského toile s významem plátno, tkanina; základ je v latinském tela- (tkanina), textere (tkát). Spojení cabinet de toilette označovalo místnost, do níž bylo možné si ve spo- lečnosti odskočit upravit zevnějšek a šaty, převlékárn­u. Postupně se tak začalo eufemistic­ky říkat i záchodu. Dnes je slovo nahrazován­o i eufemismem sociální zařízení.

JAZYKOVÉ OKÉNKO

K vysvětlení, že záchod je místo, kam se zachází, etymologic­ký slovník nepotřebuj­eme. Neuškodí ale připomenou­t, že se toto slovo dříve užívalo i ve významu západ slunce ( od slunce východu až do slunce záchodu se hnali od jedné roboty do druhé) a že světovou stranu označuje dodnes např. v polštině ( zachód) či slovinštin­ě ( zahod). Název klozet pro záchod se splachovac­ím zařízením vznikl v angličtině, jde o zkráceninu z water closet ( odtud další z označení: WC), kde water = voda a closet = komůrka, přístěnek, soukromá místnost; hlubší sonda vede opět do francouzšt­iny: closet je zdrobnělin­a od clos (uzavřené místo, obora) a latiny clausus (uzavřený), claudere (zavírat). Stejný základ skrývají slova klášter a klauzura.

Neměli bychom opomenout ani typ středověké­ho záchodu arkýřového tvaru s kruhovým otvorem v kamenném sedadle s pří- mým odpadem podél zdi, jemuž se říkalo prevét podle latinského privatus-(locus), tedy soukromé místo. Přenesením významu vzniklo hanlivé označení prevít.

Protože žijeme v části světa, kde jsou toalety samozřejmo­stí, je potřebné si připomínat, že existují místa, kde tomu tak není. Světový den toalet má za úkol zvýšit povědomí o tomto problému a zároveň oslavovat přínos hygienický­ch zařízení pro veřejné zdraví, osobní důstojnost a udržitelno­st životního prostředí.

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia