Lidové noviny

Nenápadný zabiják. Z výfuků

- JOSEF TUČEK

Když si řidič pořídí auto s naftovým motorem, mne si obvykle ruce: získal vůz s větší výdrží a menší spotřebou paliva, než kdyby měl auto na benzin. A dokonce z pohledu ochrany klimatu bude jeho dieselový motor lepší – no, radši řekněme méně špatný než ten benzinový: spálí míň pohonných hmot a vypustí míň oxidu uhličitého, který zadržuje v atmosféře teplo a přispívá k oteplování klimatu. Až sem je to celkem fajn.

Jenže spalovací motory, benzinový i naftový, vytvářejí také nenápadný oxid dusičitý. Ten přispívá ke vzniku kyselých dešťů. Při vdechování způsobuje záněty dýchacích cest, které vedou až k otokům plic. Ukazuje se také, že lidem, kteří dýchají vzduch silně znečištěný tímto plynem, zkracují život častější infarkty a mozkové mrtvice.

EKOPOHLED

A oxidu dusičitého produkují víc naftová auta než benzinová. Majitel dieselu tedy sice zabodoval při ochraně klimatu, zato ztrácí z pohledu zdravotníh­o. Poškozuje lidi, kolem nichž jezdí.

Vyspělý svět chce oxid dusičitý omezit. I Evropská unie stanovila limity, které však nedokáže dodržet spousta evropských měst, zčásti právě kvůli autům na naftu. A ke všemu skandál koncernu Volkswagen, který podváděl při měření emisí oxidů dusíku ze svých naftových motorů, ukázal, že se nedá spoléhat ani na to, že nová auta jsou lepší než ta stará.

Řidiči samozřejmě nejsou nadšení, když se jim mají zplodiny omezit – protesty proti limitům na znečištění zažila třeba Paříž. Naopak evropská organizace ClientEart­h, která sdružuje ekologicky smýšlející právníky, zase žalovala britskou vládu za to, že nedokázala prosadit dodržování platného limitu znečištění oxidem dusičitým, a vyhrála u Soudního dvora Evropské unie. Podobné žaloby podporuje v Polsku, Německu a také v České republice.

Řidič si fakt nevybere. Kdyby chtěl být opravdu „slušný“, autem by vlastně jezdit téměř neměl. A když bude problémy, které způsobuje, přehlížet, cesty autem se spalovacím motorem mu nakonec stejně znemožní zákony na ochranu zdraví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia