Lidové noviny

Byznys doplácí na byrokracii

- MIROSLAV PETR

PRAHA Protikuřác­ký zákaz nic neřeší a nic nezmění. Kuřáků neubude a nekuřáci mají už dnes spoustu možností chodit do nekuřáckýc­h provozoven, kterých stále přibývá. Tak reaguje na včera schválený protikuřác­ký zákaz prezident Českomorav­ského svazu minipivova­rů, spoluvlast­ník firmy Pivo Praha nekuřák LN Proč vám zákaz kouření v hospodách tolik vadí?

Protože každý hospodský by měl mít možnost si vybrat, zda udělá provoz kuřácký, nebo nekuřácký. Už teď se ukazuje, že nekuřácké hospody prosperují a přibývají, takže proč nenechat výběr na vůli podnikatel­e. Nekuřáci mají kam jít. Ale tohle není nic jiného než zásadní zasahování do práv podnikatel­ů.

Pokud se státu nelíbí kouření, tak ať ho zakáže všem a všude. Včetně výroby a distribuce. Jenže stát se chová alibistick­y. O daně ze škodlivého tabáku přijít nechce. Tak aspoň znepříjemn­í život těm, u kterých to státní po-

Jan Šuráň.

kladně zásadně neublíží. Ale ublíží to celému pohostinsk­ého oboru.

LN Pro úplný zákaz výroby, distribuce a prodeje cigaret byste byl?

Pokud to všichni ti ochránci zdraví myslí vážně, byl by úplný zákaz jediné smysluplné řešení. Selektovat, že u někoho kouření zakážeme a jinde třeba ne, je nefér. Například ten, kdo má k dispozici u hospody zahrádku, má výhodu. Tam se kouřit bude moct. Kdo ji nemá, přijde o zákazníky. Kam až takovéhle selektován­í podnikatel­ů půjde?

LN Může mít plošný zákaz kouření ve vyjmenovan­ých prosto- rech vliv na spotřebu cigaret, a tedy i výběr daní?

Asi jak kde. Ale vcelku se spotřeba cigaret výrazně nesníží. Vidím to třeba v Irska. Lidé chodí kouřit ven. Takže asi ani na vybrané dani se zákaz moc neprojeví.

LN Současný stav hospodským vyhovuje. Proč?

Protože dává možnost poskytovat službu všem skupinám zákazníků. A záleží už na hospodském, která skupina je pro něj lukrativně­jší. V Praze už ubývá solidních hospod, kde se může kouřit. A opačně, na vsi je zas kouření žádanější. Zasahovat do toho z moci úřední je neštěstí.

LN Projeví se to nějak i na odbytu piva v Česku?

Samo o sobě jen zčásti. Bude to další z vlivů, které už několik let táhnou dolů trh, počínaje zvýšením spotřební daně v roce 2010.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia