Lidové noviny

Policie po Forejtovi kvůli drogám nepůjde

-

PRAHA Policie se nejspíš nebude zabývat vyšetřován­ím kompromitu­jícího videa, na kterém je údajně zachycen Jindřich Forejt vdechující bílý prášek. Bývalý šéf hradního protokolu si tak může částečně oddychnout. I kdyby se prokázala autentično­st videa, užívání drog v soukromí není trestné. Opačná situace je ale u bezpečnost­ní prověrky, o tu může Forejt velice snadno přijít.

Na existenci dehonestuj­ícího videa upozornil na začátku týdne server Hlidacipes.org, který z něj publikoval několik fotografií s komentářem. Ve středu se děním kolem Forejta začala zabývat Národní protidrogo­vá centrála (NPC). Zdali ale vyvodí nějaké důsledky, není jisté. „I kdyby došlo k protiprávn­ímu jednání s nelegálním­i drogami, tak to neznamená, že bychom se tím zabývali my. Informace vyhodnotím­e ve vztahu k naší problemati­ce a příslušnos­ti,“řekla serveru Lidov- ky.cz mluvčí útvaru Barbora Kudláčková. Při prověřován­í okolností přitom vychází NPC pouze z veřejně dostupných informací, neboť zmiňovanou nahrávku nemá k dispozici a pravděpodo­bně ani mít nebude.

Hlavní problém Forejt může mít s bezpečnost­ní prověrkou. Tu potřeboval nejen na Hradě, ale ještě více pro své případné vyslání ve funkci ambasadora do Vatikánu, kde by ho rád viděl prezident Zeman. Jako bezpečnost­ní riziko, a tím pádem stopku pro prověrku zákon totiž označuje „chování, které má vliv na důvěryhodn­ost nebo ovlivnitel­nost osoby a může ovlivnit její schopnost utajovat informace“, což by Forejtovo chování zachycené na videu, v případě, že je autentické, splňovalo. rsa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia