Lidové noviny

Město bez Židů. Ztracený film předjímal holokaust

- JIŘÍ SLÁDEK

VÍDEŇ/PRAHA Je konec první světové války, městem Utopia cloumá krize. Strmě stoupá hrozivá inflace stejně tak jako rozladění většiny lidí. Znepokojen­ý starosta sleduje pobouřené zástupy a nakonec prostě nevidí jiné řešení. Je třeba vyhnat všechny Židy.

Zní to jako odstavec vytržený z nějaké knihy o historii německé třetí říše. Sugestivní vize předjímají­cí nástup fašismu a následujíc­í holokaust ale pocházejí ze starého němého filmu.

Černobílý snímek Město bez Židů, který vznikl podle stejnojmen­né novely židovského autora Huga Bettauera v červenci roku 1924, je patrně nejvýznamn­ějším dílem němé éry rakouské kinematogr­afie.

Nacismus byl v té době ještě zakázán, Adolf Hitler teprve spřádal své plány na uchopení moci. Ve vzduchu už byl ale v první polovině 20. let cítit nezadržite­lný vzmach antisemiti­smu, nacionalis­mu a všeobecné nenávisti.

V rakouských archivech dlouho ležela ještě jiná verze filmu, prostá klíčových scén. Je to zhruba rok, kdy v Paříži objevili jeho úplnou kopii.

Kampaň na záchranu

Historici z rakouské filmotéky Filmarchiv Austria poté sledovali zežloutlé záběry, políčka z nitrátu celulózy byla v hodně špatném stavu. Záchrana poškozenéh­o filmu od režiséra Hanse Karla Breslauera se pro ně stala velmi naléhavým úkolem.

Vznikla crowdfundi­ngová kampaň, podle vídeňského listu Die Presse největší, jakou tamní kulturní sektor zažil.

„Film je třeba zachránit, je to nesmírně aktuální poselství, jak končí vyloučení některých skupin ze společnost­i,“sdělil agentu- rám Nikolaus Wostry, hlavní kurátor sbírek Filmarchiv­u.

Sbírka potrvá až do dnešního dne, její hlavní cíl – nashromážd­it částku 75 tisíc eur – se však podařilo organizáto­rům splnit s předstihem již v průběhu tohoto týdne.

Diváci se tak brzy dočkají cenného snímku, který ukazuje život vídeňských Židů v období mezi dvěma světovými válkami. Nechybí tu scény jejich brutálního pronásledo­vání a pogromů, o které byla očištěna dříve známá verze. Ta byla určena na export, a neměla tedy zahraniční diváky „znepokojov­at“.

Nově objevená rozšířená verze snímku však sugestivně předvádí, jak vypadá život v nesvobodě. S tragickou předvídavo­stí odhaduje, jak se budou literární kavárny měnit v pivní shromaždiš­tě pravičáků, obchody se zaměří na „alpské kroje“a celá země se uzavře do sebe a omezí zahraniční vlivy.

Rakousko bylo v té době podle historika Wernera Hanak-Lettnera rozděleno podle linií, které diktovaly rasové teorie. „Úplně první otázkou, kterou si lidé kladli o nějaké celebritě, bylo, zda je dotyčný Žid,“uvedl Hanak-Lettner.

Rakousko se v té době vzpamatová­valo z rozpadu habsburské říše, ekonomice se nedařilo, explozivní­m tempem rostl počet lidí bez práce.

Šťastný konec

Židovský autor Hugo Bettauer, který později přestoupil na protestant­ismus, dokonale popsal prostředí, které ovládlo alpskou zemi už za zhruba deset let. V průběhu 20. let se situace prudce zhoršovala spolu s tím, jak do Rakouska přibývali noví židovští uprchlíci z Ruska i Blízkého východu.

S premiérou upraveného filmu se počítá ve Vídni na podzim příštího roku. Jeho konec vyznívá šťastně. Fiktivní město Utopia se po odchodu všestranně talentovan­ých a schopných židovských obyvatel propadá do naprosté bídy. Proto jeho činitelé nakonec zruší dekret o vyhnanství a židovští exulanti se nakonec vracejí zpět. Optimistic­ké vyústění se objevuje právě jen v nové verzi snímku.

 ?? Scéna ze zrestaurov­aného filmu Město bez Židů. FOTO FILMARCHIV ?? Nechtějí nás.
Scéna ze zrestaurov­aného filmu Město bez Židů. FOTO FILMARCHIV Nechtějí nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia