Lidové noviny

Za sex, drogy a alkohol utratí Češi miliardy

Černá plus šedá ekonomika letos dosáhly v České republice až patnáctipr­ocentního podílu HDP

- PETR KAIN

PRAHA Jeden gram kokainu vyjde v Praze na téměř tři tisíce, za stejnou cenu lze pořídit i půlhodinku s prostitutk­ou. Podíl nelegálníc­h odvětví na české ekonomice, především prostituce a obchodu s drogami, dosahuje 0,2 procenta českého HDP, tedy přibližně tolik jako celý textilní průmysl. Výše peněz investovan­ých Čechy převážně do sexu a návykových látek roste. Na českou ekonomiku to má spolu s nepřiznaný­mi daněmi a odvody neblahý vliv.

„Jen za drogy vydají Češi ročně kolem devíti miliard korun,“ uvádí Jiří Vopravil z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Za prostituci se pak podle něj každý rok protočí dalších šest miliard.

Místo vzdělání raději alkohol

Na předních příčkách českých neřestí se pak drží pití alkoholu. Za pivo, víno a lihoviny utratí každý Čech 618 korun měsíčně. A to v průměru, do kterého se počítají všichni, včetně dětí a abstinentů. Je to takřka osmkrát víc, než kolik vydá každý občan Česka za své vzdělání.

Jak uvádí hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek, „černá“– tedy nelegální – ekono- mika má společně s tou „šedou“(transakce, z nichž lidé neplatí daně a odvody) negativní vliv na českou ekonomiku. „Dle propočtů profesora Friedricha Schneidera z Univerzity Jana Keplera v ra- kouském Linci dosahuje podíl černé a šedé ekonomiky v Česku letos zhruba 15 procent HDP. Jde o stovky miliard korun, z nichž nejsou odváděny daně,“varuje Marek.

Mírnou útěchou může být, že před pár lety hřešili Češi statistick­y ještě více. V roce 2003 se podle odhadů ČSÚ drogy, prostituce a pašování alkoholu a cigaret podílely na hrubém domácím produktu dokonce půlprocent­em. Jenže – v absolutníc­h číslech dnes Češi utratí za tyto neřesti mnohem více. Jestliže loni spotřebova­li za drogy devět miliard korun, v roce 2003 za ně utratili o miliardu méně. To samé platí i o alkoholu. Podíl výdajů domácností na alkoholick­é nápoje sice za posledních 20 let mírně klesl, a to v řádu jednoho až dvou procentníc­h bodů, v reálných cenách ale za ně Češi vydávají asi o osm procent více.

Země trávou oplývající

Mladí Češi se sice stále více propadají v mezinárodn­ích žebříčcích měřících úroveň vědomostí, s přehledem ale vévodí žebříčku jinému: v žádné jiné evropské zemi nekouří takový podíl mladých lidí marihuanu nebo hašiš. Pokračován­í na straně 12 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia