Lidové noviny

ČSSD se stýská po starých časech s ODS

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA ČSSD a ODS bývaly úhlavními rivaly, kteří sváděli bitvy o přízeň voličů. Případně si k jejich údivu rozporcova­li moc v zemi podpisem takzvané opoziční smlouvy. Jenže doba se změnila. Z ODS se stala strana s preference­mi pod 10 procent, podobný směr zatím průzkumy naznačují i oranžovým. Na víkendovém setkání širšího vedení ČSSD se straníci rozhodli, že staré pořádky chtějí zpátky, protože na pravolevém spektru se umějí vymezovat.

„Politikamu­sí znovu získat smysl. K tomu slouží osvědčené pojmy levice a pravice, starý dobrý kompas, který lidem pomáhá zorientova­t se v politice dle jejich bytostných sociálně-ekonomický­ch zájmů,“stojí v materiálu Dlouhodobý program, nad nímž v sobotu vy- jednávaly špičky ČSSD a který mají LN k dispozici. „Není náhodou, že těmi, kdo chtějí vymazat spolehlivo­u mapu politiky, jsou ‚nepolitičt­í‘ oligarchov­é vlastnící ‚hnutí‘. Skrze ně obnovy politiky nedosáhnem­e – lze to jen skrze skutečná hnutí zdola, jímž kdysi byla a opět musí být ČSSD,“stojí v dokumentu, který sepsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

ČSSD potřebuje najít věrohodnou tvář, s níž se obrátí na svoje ubývající voliče. Je pro ni důležité přilákat zpět ty, které jí odvedl nový arciprotiv­ník, hnutí ANO. Potíž je, že projekt Andreje Babiše se po původní koketerii s pravicovos­tí začal sunout na levicové území a adoptovat výsostně levicová témata. Proto si oranžoví vytyčili jako úkol vytlačit Babiše napravo a sami se znovu stát hlavním reprezenta­ntem sociálně-solidárníc­h řešení. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia