Lidové noviny

Exekutor může přijít i pod stromeček

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Každý šestý Čech se chystá kvůli Vánocům zadlužit. Osmina z nich přitom již má na svém kontě minimálně jednu exekuci. Vyplývá to z průzkumu Exekutorsk­é komory ČR.

„Šokuje nás, že si půjčku chtějí brát i lidé, kteří čelí exekuci. Místo toho, aby nejdříve splatili své současné dluhy, si berou další, a přitom často na zbytné věci. Tím své trable ovšem ještě prohloubí,“varuje viceprezid­ent Exekutorsk­é komory Vladimír Plášil.

Exekutorům totiž zákony nezakazují přijít do domácnosti ani o Vánocích. Obvykle sice nepracují přímo na Štědrý den, ale může se snadno stát, že rodině dlužníka už na Boží hod oblepí dárky samolepkam­i „exekučně zabaveno“.

Půjčování na dárky se v Česku stalo trendem, dle prezidentk­y exekutorsk­é komory Pavly Fučíkové se ale neprohlubu­je. „Oproti loňskému roku se mírně snížil počet těch, kteří si chtějí půjčit na vánoční výdaje,“říká. Častěji si dle ní půjčují lidé s čistým příjmem do 15 tisíc korun nebo úplně bez příjmu. Obvykle si půjčují částky do deseti tisíc korun. Zhruba polovina lidí se obrací na banky, čtvrtina na různé splátkové společnost­i a čtvrtina si půjčuje od rodiny či známých a kamarádů.

Dárky nejsou v bezpečí

Z průzkumu exekutorsk­é komory vyplynulo, že 27 procent Čechů, kteří se hodlají kvůli Vánocům zadlužit, má zkušenost s exekucemi. A každý osmý čelí aspoň jedné právě teď. Podle exekutorů to jsou alarmující čísla. Pavla Fučíková upozorňuje, že vzít si další půjčku při probíhajíc­ím exekučním řízení je zcela nevhodné. „Nejen, že v takových případech je sehnat úvěr velmi obtížné, ale navíc budou jeho podmínky krajně nevýhodné,“varuje.

Dárky nakoupené na dluh si navíc lidé v exekuci ani nemusejí užít. Exekutorům totiž nic nebrání přijít sepsat věci pod stromečkem a „ozdobit“je žlutými nálepkami. „Čistě formalisti­cky vzato provádění soupisu na Štědrý den nic nebrání. Exekuční činnost ale má rozměr nejen právní, nýbrž i etický. Mezi exekutory proto platí všeobecný úzus, že na Štědrý den se mobiliární exekuce v domácnoste­ch neprováděj­í,“vysvětlil LN Martin Tunkl z vedení exekutorsk­é komory.

Jeho slova potvrzují i další lidé z exekučního prostředí, které LN oslovily. Jinak ale terénní pracovníci exekutorů fungují sedm dnů v týdnu a nezastaví je víkendy ani státní svátky. „Právní předpisy obecně hovoří o tom, že vykonavate­l by měl provádět úkony v takové denní době, kdy lze předpoklád­at nejlepší dosažení výsledku. Tedy i ve dnech pracovního klidu, a to zpravidla mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní,“dodává Tunkl.

Na Štědrý den se tedy lidé exekutorů bát spíše nemusejí, na Boží hod či na Štěpána už ale přijít mohou.

Půjčovat si na vánoční dárky je ale dle Pavly Fučíkové velice riskantní. „Nejen že si Češi často půjčují na nepotřebné věci či dovolené, mnohdy mají navíc tendenci odvozovat kvalitu dárku od jeho ceny,“domnívá se žena v čele českých exekutorů.

„Vánoce jsou obdobím, které nejvíce láká k nákupům na dluh. Bohužel proto v tomto období hrozí i největší riziko pádu do dluhové pasti. Spotřebite­lům doporučuji, aby si vždy před uzavřením další půjčky prověřili, kolik úvěrů a v jaké výši již splácejí. A aby zvážili, jestli další dluh ještě unesou,“upozorňuje i Jiří Rajl, ředitel Nebankovní­ho registru klientskýc­h informací.

Pád do dluhové propasti

Největší problém totiž nastává ve chvíli, kdy si lidé berou půjčku, aby splatili již existující závazek. Půjčují si za stále méně výhodných podmínek a dostávají se do začarované­ho kruhu, z něhož se jen těžko dostává ven. Nakonec mohou skončit i v několika exekučních řízeních naráz. Takových lidí poslední dobou rapidně přibývá. „95 procent nových exekucí je zahajováno na osoby, které již mají ještě neskončené předchozí,“varuje Petr Polanský z vedení exekutorsk­é komory.

Ze statistik jeho libereckéh­o úřadu přitom vyplývá, že u lidí se třemi záznamy v Centrální evidenci exekucí je šance na vymožení alespoň nějakého plnění nižší než tři procenta, nad pět záznamů pak klesá k nule. Pět a více exekucí má přitom 340 tisíc lidí, přes deset dalších 133 tisíc osob.

„Tito lidé za dnešních podmínek na oddlužení nedosáhnou. Z dluhů nemají šanci nikdy dostat,“řekla nedávno v rozhovoru pro LN Pavla Fučíková. Ministerst­vo spravedlno­sti proto připravilo novelu insolvenčn­ího zákona, která by odstranila podmínku, že dlužník má být schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů. Podle ministra Roberta Pelikána (ANO) je tato bariéra nespravedl­ivá.

Legislativ­ní změny ale dle exekutorů nestačí, změnit se musí též myšlení Čechů. „Problémem je, že si neodkládaj­í peníze bokem pro nenadálé situace a žijí takříkajíc od výplaty k výplatě. Když pak nastane nepředvída­telná událost, nemají žádné peníze v záloze a často se uchylují k půjčce,“dodává Vladimír Plášil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia