Lidové noviny

„Paroubkův“Benda chystá velký návrat

- JAN HORÁK

PRAHA Není to jen Paroubkův bývalý poslanecký asistent, ale rovněž prává ruka, rodinný přítel a kmotr jeho dcery Margarity.

Pětačtyřic­etiletý Petr Benda, jehož éru v sociální demokracii provázela kontroverz­ní pověst, teď zvažuje, zda se znovu vrátit do vysoké politiky a pomoci ČSSD k lepšímu volebnímu výsledku.

Poslední roky své politické kariéry Benda spojil s národními socialisty LEV 21, ale tato strana na politické scéně paběrkuje. Do posledních krajských voleb pak šel s radikální DSSS, která by o další partnerstv­í s ním stála.

„Tato kapitola pro mě samozřejmě není uzavřená. Stejně jako Jiří Paroubek komunikuji s některými lidmi ze sociální demokracie na úrovni města, okresu i kraje. Uvidím, jak se bude situace vyvíjet dál a co přinese nejbližší budoucnost,“sdělil serveru Lidovky.cz o svých současných kontaktech s ČSSD Petr Benda.

Dodává, že jeho pomoc sociální demokracii by mohla mít několik podob. „Mohu jí pomoci prostou podporou ve volbách. Nebo pro ni pracovat v rámci volební kampaně nebo třeba za ni v nějakých volbách kandidovat,“vyjmenoval bývalý předseda severočesk­ých sociálních demokratů.

Černé duše, reality, diskotéky

Jenže Bendův případný návrat výrazně komplikuje jeho pověst. Jeho stranickou vládu provázela podezření z nabírání takzvaných černých duší, což byli účelově přijímaní členové, kteří měli hájit Bendovy zájmy uvnitř strany. Benda vlastnil značné jmění. Podle svých slov vydělal první peníze na provozu dvou teplických diskoték. Poté začal podnikat v realitách s podnikatel­em Jaroslavem Slaninou. V Teplicích a okolí vlastnil desítky nemovitost­í a pozemků. „Odhaduji, že jde omajetek v řádu stovek milionů,“řekl Benda v roce 2009 serveru iDNES.cz.

Pozice Bendy slábla po sněmovních volbách v roce 2010, kdy padl Jiří Paroubek. Benda nakonec ustoupil sílícím vnitrostra­nickým oponentům, svou pozici vyklidil a na podzim 2011 odešel s Paroubkem do LEV 21. Od té doby se sociální demokracie na severu Čech výrazně proměnila. Tamější straníci proto o případném návratu Bendy příliš slyšet nechtějí.

ČSSD po návratu netouží

„Nedovedu si představit, že by se tito lidé měli do ČSSD vrátit. O to víc je to nemyslitel­né právě v Ústeckém kraji, který tolik poškodili. Jsem si jist, že podobně to vnímá většina členů v kraji. My opravdu žádnou ‚pomoc‘ ani ‚záchranu‘ od pánů Paroubka a Bendy nepotřebuj­eme,“řekl serveru Lidovky.cz současný krajský předseda strany Miroslav Andrt.

Momentálně Benda zpět do ČSSD nespěchá, zatím je stále úřadujícím předsedou LEV 21. Stranu bude řídit až do jara příštího roku, kdy má partaj sněm. Tam si chce ujasnit své další směřování včetně postupu před volbami do Poslanecké sněmovny. Ať už bude ale výstup ze sněmu jakýkoliv, Benda už u toho jako hlava strany nebude. „Mohu říci, že na předsedu kandidovat nebudu. Nemyslím si, že to je nutné. Jsou tam jiní schopní, kteří budou mít více času se tomu věnovat než já,“vysvětlil.

Nejdřív oznámil, že je připraven k návratu do politiky Jiří Paroubek. Teď připouští opětovné navléknutí oranžového dresu i jeho někdejší asistent Petr Benda.

Spolupráce s DSSS

Naopak zájem o spolupráci s Bendou má předseda Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS) Tomáš Vandas, jenž s LEV 21 postavil kandidátku do krajských voleb v Ústeckém kraji. Ačkoliv národní socialisté spolu s „dělníky“do zastupitel­stva nepronikli a získali jen něco přes tři procenta hlasů, Vandas si spojenectv­í s Bendou pochvaluje.

„Za sebe i za stranu musím říct, že spolupráce byla velmi dobrá. Předvolebn­í kampaň byla na velmi profesioná­lní úrovni,“uvedl Vandas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia