Lidové noviny

Po zpřísňován­í čekají podnikatel­e odměny

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vizi světlých zítřků na čtvrteční MAFRA snídani nabídla náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á. „Daně se samy nevyberou, což jako bývalá plánuje, jak budou hospodařit, případně jim chybí peníze na splácení faktur, protože počítaly, že už budou mít vratku na účtu. Ministerst­vo financí chce nově zavést postupné odesílání peněz, teď se čeká, až se prověří celý nárok. Nově bude na konto podnikatel­e odcházet suma po částech, vždycky podle toho, co už bude mít berní úřad zkontrolov­áno.

Zákon bez sazeb a výjimek

Tahle i další změny mají být v komplexním balíčku zjednoduše­ní. Aby všechno fungovalo hladce, je nezbytnou podmínkou elektroniz­ace. Už dlouho se hovoří o tom, že státní správa ustoupí od papírů a papundeklo­vých šanonů. Mezinárodn­í srovnání ale ukazují, že české prostředí je vůči přechodu na modernější technologi­e mezi těmi nejreziste­ntnějšími.

Na elektronic­kou komunikaci se tu přechází ztuha, což ukazují i čísla ze studie, kterou si Generální finanční ředitelstv­í nechalo zpracovat u poradenské firmy Deloitte. Podíl elektronic­ky podaných daňových přiznání se v tuzemsku v případě DPH drží na dvaceti procentech – v sousedním Maďarsku je to 93 procent. K civilizova­nějším číslům by se rádi přesunuli i tuzemští správci daně. „Naší vizí je, aby lidé obličej fi- nančního úředníka nikdy nespatřili,“řekl v nadsázce ředitel finanční správy Martin Janeček.

V praxi, pro niž si ministerst­vo zašlo do Estonska a Švédska, by to znamenalo, že se podnikatel posadí k počítači, najede na daňovém portálu na potřebný formulář a většinu políček už v něm najde předvyplně­nou, protože díky přehršli všemožných rejstříků stát už většinou potřebných dat stejně disponuje. Jen si je zatím neumí funkčně propojit, i když deklarací kolem toho bylo nepočítaně. Když je systém jednoduchý, pomáhá to lidem i v přeneseném efektu. Protože jednoduchý systém má nízké administra­tivní náklady, tím pádem se uspořené peníze dají vydat efektivněj­i. Česká republika přetáhla v tomto ohledu v roce 2013 o tři desetiny koeficient, který vyjadřuje, že náklady na výběr daně jsou pokryty z příjmů. Zmíněné Estonsko bylo ve stejném čase šest desetin pod touto hladinou.

Vedle toho na ministerst­vu se- pisují nový zákon o dani z příjmů, protože ten stávající v průběhu let nabobtnal různými novelizace­mi do stavu odolné neprostupn­osti, a to i pro školené daňové odborníky. Jeho hlavní tezí má být jednoducho­st, takže celý katalog všech myslitelný­ch výjimek a úlev na dani bude zvláštní přílohou zákona, ze které si vždycky zvolená politická garnitura vybere ty, jež konvenují s jejím programem. Přímo v normě nebude ze stejného důvodu uvedena ani sazba daně. „Protože ta je výsostně na politickém rozhodnutí,“osvětlila náměstkyně Schillerov­á.

Byznys chce paušál

Její tým má k dispozici studii a v ní odhady sazeb, žádnou z nich ale nechtěla náměstkyně prozradit, protože úředníci pracují s neideologi­ckým typem logiky, která se velmi pravděpodo­bně nebude shodovat s politickým­i preference­mi jednotlivý­ch stran a hnutí.

Zákon bude dopsaný v září, takže dosazení čísel do příslušnýc­h prázdných políček už bude v rukou nového kabinetu a poslouží také jako jedno z témat do kampaně ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Schillerov­á jen dodala, že se vedou debaty nad tím, jestli není příliš nízká sazba korporátní daně, daně z příjmů fyzic- kých osob a majetkovýc­h daní. „V této věci je ve hře i tlak Evropské komise, protože česká daň z nemovitost­i je podle Bruselu příliš nízká,“dodala Schillerov­á.

Babiš mluví o tom, že by jako ideál viděl dvě sazby DPH, přičemž snížená by činila 10 procent. Sociální demokraté se vrátili kmyšlence, že by bylo dobré zavést speciální daň pro sektory, ve kterých je malá nebo žádná konkurence. Konkrétně jde o bankovnict­ví, energetiku a telekomuni­kace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že jeho strana se bude zasazovat o daňovou progresi, tedy aby zdanění rostlo společně s příjmy a v obráceném gardu klesalo. Lidovci pak chtějí prosazovat, aby se méně strhávalo z toho, co mají měsíčně k dispozici rodiny s dětmi.

Byznys má o daňové budoucnost­i své představy. „Pomohla by plošná možnost uplatnění paušální daně pro ty, jejichž roční obrat nepřekraču­je čtvrt milionu, a pomohlo by plošné snížení DPH,“uvedl na čtvrteční konferenci šéf Kofoly Jannis Samaras.

To první je v návrhu daňového balíčku, který musí ještě odsouhlasi­t zákonodárc­i a jehož účinnost se odhaduje na březen příštího roku. Další větší pohyby se sazbami a výjimkami se dají očekávat až po sněmovních volbách.

Ministerst­vo financí slibuje, že fáze nařizování nových povinností končí, teď se začne pracovat na tom, aby se firmám v České republice dobře podnikalo.

 ?? Daně Alena Schillerov­á byla hostem čtvrteční MAFRA sníFOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Náměstkyně ministra financí
Daně Alena Schillerov­á byla hostem čtvrteční MAFRA sníFOTO MAFRA - DAN MATERNA Náměstkyně ministra financí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia