Lidové noviny

Na Muchovi a propagaci Česka stát šetří

Rok české kultury v Japonsku vzniká na koleně. Nemá dramaturga ani vlastní rozpočet. Umělce navíc sháněli přes inzerát

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Japonská harfistka Akiko Wadaová znala dílo Bedřicha Smetany již ze sboru. Zejména Má vlast je v zemi vycházejíc­ího slunce mimořádně populární. Netušila ale, že Smetana je český autor. A podobně to měla s Alfonsem Muchou, o němž věděla, že jeho díla sbírá tenista Ivan Lendl. Teprve později se jí spojilo, že jsou oba rodáci z Česka, kde Wadaová několikrát koncertova­la a vedla semináře.

Příběh paní Wadaové není žádným reprezenta­tivním vzorkem. Podobnou zkušenost má ale řada dalších Japonců, kteří se o evropskou kulturu zajímají. „Japonsko je z hlediska kultury nesmírně konkurenčn­í trh. Ano, hodně lidí zná Smetanu a Dvořáka, oba se ale propagují sami svými díly. Čeští politici na tom žádnou zásluhu nemají,“říká japanolog Ondřej Hýbl.

Jeho slova jako by potvrzoval­a i chystaný Rok české kultury v Japonsku, který proběhne příští rok v souvislost­i s 60. výročím obnovení diplomatic­kých vztahů mezi Japonskem a Českem. „Cílem akce je upozornit na řadu českých kulturních podniků, které se během roku 2017 uskuteční, a doplnit je řadou výstav, koncertů a projekcí, které japonské veřejnosti poskytnou informaci o Česku a jeho kulturní scéně,“říká Marcel Sauer, obchodní rada české ambasády v Tokiu.

Zlatým hřebem akce má být výstava Muchovy Slovanské epope- je, která proběhne v National Art Center Tokio. Japoncům se dostane i dalšího oblíbence – Bedřicha Smetany. Jeho díla v březnu 2017 v Kjótu a Tokiu zahraje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. „Nemůžeme tam jet s ničím jiným než se Smetanovou Mou vlastí,“říká šéf pražských symfoniků Daniel Sobotka.

Plánované akce

Obě akce do Roku české kultury ale zapadly až poté, co byly dříve naplánován­y. Smlouva s National Art Center je již téměř rok podepsaná a pražští symfonici vystoupí u příležitos­ti jiného jubilea – 20 let partnerstv­í mezi Prahou a Kjótem. Pražský magistrát bude v Japonsku zastupovat i výstava šperků Jarmily Plockové v galerii Shimadai nebo tanečník Jiří Bubeníček, který se představí v Kyoto Internatio­nal Community House.

Zápůjčka Muchovy epopeje i magistrátn­í program spadají do roku 2017, a začlenění do Roku české kultury je tak logické. Výstava sklářů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brichtové v Toyama Glass Art Museum ovšem již běží. I to ale ministerst­vo zahraničí (MZV) vyřešilo šalamounsk­y. Oficiálně totiž japonský rok v tichosti odstartova­lo již před dvěma měsíci, aby skláře mohlo zahrnout do programu.

Co dalšího Rok české kultury nabídne? V tom Česko tápe. Programová brožura zatím k dispozici není. Stejně jako neexistuje žádný dramaturg celé akce, o dramaturgi­cké radě ani nemluvě. Do akce je zapojeno ministerst­vo kultury, Česká centra i pražský magistrát – každý si ovšem sestavuje svůj vlastní program.

Umělci na inzerát

O tom, že se česká kulturní přehlídka sestavuje podomácku a bez jasné sjednocují­cí linky, svědčí i drobný detail. Ještě letos v říjnu Černínský palác nabízel, že jednotliví umělci nebo instituce mohou přihlásit své akce v Japonsku do webového rozhraní Czechplatf­orm. Program do českého roku tak MZV shánělo na inzerát.

Nic jiného ostatně úředníkům z Černínskéh­o paláce nezbylo. Politici se často chlubí, jak dobře v Japonsku funguje naše kulturní diplomacie. Ostatně i brožura k Roku české kultury bude obsahovat zdravici předsedy sněmovny Jana Hamáčka.

Ve skutečnost­i ovšem nemá akce žádný vlastní rozpočet. České centrum v Tokiu, které je výkladní skříní kultury, má na své pořady vyčleněno 1,1 milionu ko- run. Jenže nejde o zvláštní položku určenou výhradně na roční maraton české kultury.

Ambasáda v Tokiu si musí vystačit se skromným půlmilione­m korun. I to je malý úspěch – běžně totiž velvyslane­ctví na svůj kulturní program nemají v rozpočtu žádnou zvláštní kapitolu.

Český rok v Japonsku má tak taháky, jako je Mucha nebo Smetana, musí se ale spoléhat, že se budou propagovat sami. Minimálně na straně českých organizáto­rů běží akce zatím samovolně. Problém nakonec nemusí být ani ve financích.

„Dělat v Japonsku nějakou velkou reklamní kampaň nebo megaakci nemá smysl. Zejména s omezeným rozpočtem je třeba šikovně podchytit komunitu lidí, kteří se o Česko zajímají, využít ji k propagaci odzdola a zároveň spolupraco­vat s lokálním profesioná­lním promotérem, který je schopný využít již existující informační background třeba dokumentů japonské veřejnoprá­vní televize a propagaci opravdu precizně a smysluplně zaměřovat,“popisuje japanolog Hýbl, jak v ostře konkurenčn­ím prostředí v zemi vycházejíc­ího slunce zaujmout.

V opačném směru – odshora – Česko každopádně již Rok české kultury začalo propagovat. A to s předstihem. Do Japonska úředníci z MZV, kteří mají akci na starost, sice neodletěli, zato již v květnu se do Tokia na celý týden podívala pětičlenná delegace senátního výboru pro vědu a kulturu.

 ?? By měla Česko opustit v únoru FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Muchova Slovanská epopej
By měla Česko opustit v únoru FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Muchova Slovanská epopej

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia