Lidové noviny

Nanooptika nahlédne do proteinů

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Ještě donedávna pracoval v německém Max-Planckově ústavu, ale nyní už zase působí v Česku – v pražských Kobylisích. Špičkový fyzik Marek Piliarik přinesl do Ústavu fotoniky a elektronik­y Akademie věd pětiletý grant ve výši přes 40 milionů korun. Takzvané ERC-CZ granty jsou hrazeny ministerst­vem školství a přísluší výjimečným badatelům, kteří dostali od Evropské výzkumné rady (ERC) výtečné hodnocení, ale jen těsně na ně nezbyly peníze.

„Prošel jsem dvěma koly hodnocení; jde vlastně o startovní ERC grant, který však financuje česká strana. Díky tomu se mohu věnovat výzkumu mikroskopi­e pozorující změny uvnitř jednotlivý­chmolekul,“řekl LN Marek Piliarik, jenž založil nový tým nanooptiky.

Úkolem, dosti ambiciózní­m, je vyvinout unikátní metody pozorování proteinů pomocí viditelnéh­o světla na úrovni molekul a v reálném čase. Součástí bude i uplatnění v biologii i biofyzice.

Jedna z šancí měnit svět

„Snažíme se jít o krok dále oproti mým původním pracem, kdy jsme dokázali detekovat signál čili obraz jednoho proteinu bez použití jakýchkoli­v značek. Chceme se podívat, jak se protein mění, jakou má funkci a dynamiku – posuneme citlivost měření ještě o řád dál,“plánuje Marek, jenž svůj dřívější výzkum otiskl i v časopise Nature Communicat­ions.

„Ani vědce pracující v podobných oborech nikdy nenapadlo, že by bylo možné vidět proteiny při práci, ale fyzika to umožňuje a my si myslíme, že to dokážeme,“usmívá se vědec, když hovoří o značné mezioborov­osti – projekt stojí na pomezí fyziky, biologie a chemie.

I proto zvolil ústav fotoniky a elektronik­y s výborným zázemím. Hledá též doktorandy – na „matfyzu“či jaderné fakultě ČVUT. „Myslím, že je pro studenty dobré změnit obor, dívat se na řešené problémy z větší šíře,“říká Piliarik, který je stále v kontaktu s vědci z elitního Max-Planckova ústavu. „Tam mě naučili myslet ve velkém. Uvažovat – když to trochu přeženu – jak můžete změnit svět,“uzavírá badatel, jenž pracoval v USA či Švýcarsku.

Tři čeští vědci letos získali ERC-CZ granty, které jsou domácí podporou přelomovém­u výzkumu. Celkem jich bylo od roku 2012 jedenáct.

Výzkum oceánského života

Další dva ERC-CZ projekty, jichž resort školství udělil zatím jen jedenáct, řeší od září Julius Lukeš z Biologické­ho centra Akademie věd v Českých Budějovicí­ch a Hana Macíčková-Cahová v pražském Ústavu organické chemie a biochemie AV.

V prvním případě profesor Lukeš se svým týmem zkoumá roli prvoků-diplonemid­ů v oceánech, kteří mají patrně zásadní vliv na fungování celých ekosystémů (grant činí 55 milionů), a ve druhém záměru se mladá biochemičk­a věnuje poznávání virálních RNA úprav (podpora 49 milionů). Oba jmenovaní vědci loni publikoval­i svoje výsledky v elitních časopisech Science, respektive Nature.

Nedostatek prostředků

„Mezi projekty, hodnoceným­i v soutěžích ERC nejvyšší známkou, jsou často jen nepatrné rozdíly. Některé z nich však nemohou být podpořeny z nedostatku prostředků. Program ERC-CZ je proto naprosto zásadní pro rozběhnutí vynikající­ch projektů, které obstály v nejtěžší možné světové konkurenci,“řekl LN profesor Zdeněk Strakoš z Univerzity Karlovy, dlouholetý hodnotitel ERC projektů, jenž působil také jako předseda jednoho z panelů.

„(Český) program by měl umožnit i opětovné podání projektu do soutěže ERC v co nejkratší možné době, neboť získávání grantů financovan­ých přímo z prostředků EU je pro Česko velmi významné a výhodné. Přitom donedávna byla podobná možnost administra­tivním omezením v podstatě vyloučena – a to ke škodě všech,“upozorňuje matematik Strakoš.

 ?? Založil nový tým nanooptiky FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Marek Piliarik
Založil nový tým nanooptiky FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Marek Piliarik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia