Lidové noviny

Istanbul: teroristé udeřili po fotbale

- MILAN ROKOS

Šest desítek mrtvých a takřka dvě stovky zraněných si vyžádaly teroristic­ké útoky v Turecku a Egyptě. V Istanbulu umírali především policisté, v Káhiře věřící z komunity koptských křesťanů.

ISTANBUL/KÁHIRA/PRAHA Tureckem o víkendu otřásl další velký teroristic­ký útok. Letos už osmý v pořadí. V centru Istanbulu zahynulo při dvou explozích celkem 38 lidí, dalších 155 bylo zraněno.

Teroristé udeřili v sobotu večer v blízkosti fotbalovéh­o stadionu klubu Beșiktaș, kde hodinu předtím skončil zápas proti Bursasporu. Asi v půl jedenácté místního času vybuchl automobil naplněný výbušninam­i ve chvíli, kdy projížděl kolem autobusu tureckých po-

K útoku se přihlásila organizace Orli osvobození Kurdistánu (TAK), která stojí například za únorovým výbuchem v Ankaře

odplaty, ať to stojí, co to stojí,“slíbil Soylu při včerejším pohřbu pěti policejníc­h představit­elů. Kromě samotných teroristů pohrozil i těm, kteří kurdské separatist­y podporují na sociálních sítích nebo ve svých politickýc­h projevech. V minulých měsících už přitom turecké úřady zadržely tisíce kurdských politiků a aktivistů včetně starostů východotur­eckých měst, jako je převážně Kurdy obývaný Diyarbakir. Na pohřbu byl i prezident Recep Tayyip Erdogan, který kvůli útokům odložil plánovanou cestu do Kazachstán­u.

Ankara včerejšek vyhlásila dnem národního smutku a červené turecké vlajky vlály na půl žerdi. V Istanbulu se odpoledne sešly tisíce lidí na demonstrac­i proti terorismu: „Musíme se naučit, jak žít a nechat žít. Nezáleží na tom, odkud teror přichází,“citoval deník Hurriyet právničku Kezban Hatemiovou.

Egyptští křesťané v ohrožení

Den po teroru v Istanbulu vraždili teroristé i v egyptské metropoli Káhiře. Při nedělní mši v katedrále svatého Marka, největším koptském kostele ve městě, vybuchla nálož a zabila nejméně 25 lidí, mezi nimi i šest dětí.

„Jakmile nás kněz vyzval, abychom se připravili k modlitbě, došlo k výbuchu,“popsal agentuře Reuters Imád Šukrí, jeden z přeživších. Policie vyšetřoval­a verzi, podle níž způsobila výbuch nálož v batohu, který v chrámu nechala jedna z žen. Agentura MENA zase informoval­a o muži, který výbušninu hodil zvenčí do chrámu. Exploze 12 kilogramů trinitroto­luenu (TNT) zasáhla část kostela určenou ženám.

Hlavními podezřelým­i jsou teroristé z hnutí Islámský stát (IS), který si na Sinajském poloostrov­ě zřídil jednu ze svých poboček. Stoupenci IS také teror včera osla- vovali na sociální síti Telegram. Režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího proti teroristům na severu země pravidelně zasahuje, zcela vymýtit se mu je ale doposud nepodařilo.

Před katedrálou se včera shromáždil­y stovky koptských křesťanů, jejichž zloba se obrátila právě proti Sísímu, ale také proti salafistům, vyznávajíc­ím nejkonzerv­ativnější verzi islámu.

Koptští křesťané, největší náboženská menšina na celém Blízkém východě, tvoří asi deset procent v devadesáti­milionovém Egyptě. Po vzestupu Islámského státu se ale cítí stále více ohrože- ná a obviňuje vládu, že ji nedokáže ochránit. Jedna z žen na místě výbuchu novinářům řekla, že policisté, kteří měli místo chránit, ve chvíli útoku snídali v autě.

„Nedovolíme teroristům, aby ohrozili naši národní jednotu s muslimy,“vzkázal v egyptské televizi Haní Bachúm, zástupce koptského patriarchy, který byl v době útoku na návštěvě Řecka.

Včerejší útok v Káhiře byl po několika měsících relativníh­o klidu už druhým během tří dnů. V pátek se islamisté přihlásili k výbuchu na kontrolním stanovišti policie, při němž zemřelo šest lidí.

 ??  ??
 ?? Cílem útoků v Istanbulu (nahoře, vpravo dole) i Káhiře bylo zabít co nejvíce lidí. V Turecku vraždili kurdští separatist­é, v Egyptě zřejmě takzvaný Islámský stát. FOTO REUTERS ??
Cílem útoků v Istanbulu (nahoře, vpravo dole) i Káhiře bylo zabít co nejvíce lidí. V Turecku vraždili kurdští separatist­é, v Egyptě zřejmě takzvaný Islámský stát. FOTO REUTERS
 ??  ?? Barbarství.
Barbarství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia