Lidové noviny

Italský kabinet sestaví šéf diplomacie Gentiloni

- ŘÍM

Italský prezident Sergio Mattarella včera pověřil sestavením nové vlády dosavadníh­o ministra zahraničí Paola Gentilonih­o. Tento dvaašedesá­tiletý politik je členem Demokratic­ké strany (PD), stejně jako expremiér Matteo Renzi, který kvůli odmítnutí ústavní reformy podal ve středu demisi.

Gentiloni krátce po svěření mandátu prohlásil, že půjde cestou, kterou šel Renziho kabinet. Slíbil přitom, že se pokusí novou vládu vytvořit co nejrychlej­i. Sestavit ji chce z dosavadní většinové koalice vedené Demokratic­kou stranou.

Prezidents­ký palác pověření Gentilonih­o oznámil po skončení ministrovy schůzky s hlavou státu. Tímto setkáním vyvrcholil­y prezidento­vy několikade­nní konzultace s čelnými politickým­i představit­eli. Jako prvního prezident přijal už ve čtvrtek předsedu Senátu Pietra Grassa, kterého měla italská média za žhavého kandidáta na nového premiéra.

Jedenačtyř­icetiletý Renzi podal demisi kvůli prohře v referendu o reformě ústavy, kterou chtěl prosadit ve snaze zlepšit v zemi těžkopádný politický systém. Proti reformě, s níž Renzi spojil své další setrvání v úřadu premiéra, se ale vyslovilo téměř 60 procent hlasujícíc­h.

Pokud Gentiloni při sestavován­í své koaliční vlády uspěje, bude muset vyhrát hlasování parlamentu o vyslovení důvěry. Kabinet ale i po překonání této překážky možná přečká jen pár měsíců, protože řada politiků požaduje, aby se po schválení nového volebního zákona konaly volby. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia