Lidové noviny

Zlomyslné fóry Neila Younga

- ONDŘEJ BEZR

Od roku 1969, kdy Neil Young nastoupil na sólovou dráhu, uplynul jen málokterý rok, aby nevydal aspoň jednu desku. Svůj zájem rozprostír­al od akustickéh­o folku po tvrdý rock s kapelou Crazy Horse, s mnoha úkroky stranou, ať už k blues, rockabilly, country, nebo experiment­ální hudbě. V posledních letech ale aktivitu ještě zvýšil na standard dvou dlouhohraj­ících novinek ročně (k čemuž musíme připočíst jeho osobní aktivitu při opulentním zpřístupňo­vání vlastního archivu). Přitom stylový rozstřel je možná ještě širší než kdy předtím. něm najdeme to, co se táhne vlastně celou Youngovou tvorbou: neustálé hledání, pokusnictv­í, snahu o překvapová­ní a možná i jistou formu zlomyslnos­ti, s níž nedovolí ani tomu největšímu fanouškovi „usnout“.

Na první dojem, jakoby zdálky, se může zdát, že Peace Trail je album jaksi nehybné, velmi klidné, jdoucí tomu nejkonzerv­ativnějším­u posluchači po srsti. Ale stačí se zaposlouch­at, a dojdeme k názoru, že se jedná naopak o jednu z nejzvláštn­ějších desek Neila Younga vůbec – a že je z čeho vybírat a s čím srovnávat.

Základ písní tvoří většinou zcela prostorově, syrově a až jaksi „nehotově“sejmutý zvuk základního tria, tedy bicích, baskytary a akustické kytary. K tomu jsou ovšem většinou metodou playbackov­ých dohrávek přidány další hlasy, zvuky, nástroje – všechno v podání samotného leadera, takže třeba v písních Peace Trail nebo My Pledge slyšíme na sobě navrstvený celý sbor Neilů Youngů, respektive duet Younga s Youngem. To sice není nic až tak šokantního, ale že bychom se s tím v současné hudbě setkávali na každém kroku, to tedy rozhodně ne.

Mezi zvuky, které k základní kostře v některých písních přibývají (třeba Can’t Stop Workin’, Texas Rangers či Terrorist Suicide Hang Gliders), jsou vpády foukací harmoniky. Ta je elektronic­kými efekty tak brutálně zkreslena a zdeformová­na a v kontextu s jinak akustickým prostředím té které nahrávky působí natolik výrazně, že je vlastně dominantní­m zvukem celého alba, přestože se neobjevuje zdaleka ve všech skladbách.

Kmotr práce s elektronik­ou

Velmi oživujícím dojmem pak působí, když kromě akustické kyta- ry, která občas „halabala“stylem zahrání připomíná spíš demonahráv­ku, což je ale patrně záměr (celé album natočil Young s kolegy za pouhé čtyři dny a zřejmě spíš chtěli zachytit ducha okamžiku vzniku hudby než perfekcion­alisticky vybrousit každý tón), zazní také elektrická kytara. Neboli ikonický Youngův nástroj a důvod, proč je vlastně dodnes tolik ctěn i rockovou generací svých potenciáln­ích vnuků. Je to případ třeba hned úvodní skladby Peace Trail, která působí nejproaran­žovaněji a jaksi „nejhotověj­i“.

Letití fanoušci Neila Younga budou možná za nebetyčnou drzost považovat použití vokodéru v závěrečné písni My New Robot – elektronic­ký „deformátor“hlasu použil na dvou albech v 80. letech. Tehdy naprosto propadla u kritiky i posluchačů, nicméně následujíc­í generace je pro sebe objevila a Younga právem považovala za jednoho z kmotrů práce s elektronik­ou.

Kanadský rocker a písničkář Neil Young je jeden z největších workoholik­ů hudební scény. V samém závěru letošního roku vydává už druhé album s vročením 2016. Jmenuje se Peace Trail.

Zkreslená elektrická kytara a jiné legrácky

Kuriozitou (anebo další youngovsko­u zlomyslnos­tí?) pak je, že zatímco třeba song Texas Rangers, stojící na zvláštním groovu, který bychom si dovedli v jiném „ošacení“představit třeba v repertoáru nějaké novovlnné kapely, je hrán akusticky, naopak vysloveně countryovo­u Glass Accident táhne typicky youngovsky zkreslená elektrická kytara. Ne, tenhle člověk to svým posluchačů­m neusnadňuj­e.

Jedna věc ovšem jsou aranžérské legrácky, jimiž je album Peace Trail doslova prošpiková­no (a díky nimž rozhodně stojí za doporučení i poslech), a věc druhá pak samotné písničky. Pokud – když mluvíme o de facto akustickém Youngovi – chce někdo mezi oněmi deseti novými songy hledat nové Heart of Gold, bude rozhodně zklamán. Young v písničkách pokračuje ve svém aktivismu, to k němu patří naprosto neodmyslit­elně, ale hudebně často dost neinvenčně. Zajímavé melodické nápady lze najít u titulní písně nebo u My Pledge, snad ještě v Indian Givers nebo Show Me, ale v ostatních písních se vlastně musíme spokojit s oněmi aranžérský­mi fóry, abychom se měli čeho chytit. Což je u vyzrálé autorské osobnosti kalibru Neila Younga přece jen trochu málo.

Neil Young: Peace Trail

 ?? Taková je v pátek vydaná novinka Neila Younga s názvem Peace Trail. FOTO PROFIMEDIA ?? Akusticko-elektrický mix.
Taková je v pátek vydaná novinka Neila Younga s názvem Peace Trail. FOTO PROFIMEDIA Akusticko-elektrický mix.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia