Lidové noviny

Elektronic­ké blues Justina Lavashe

- ONDŘEJ BEZR

Justina Lavashe zná publikum alternativ­ního popu asi především z velmi zdařilé spolupráce s Lenkou Dusilovou a Monikou Načevou. Kluboví posluchači, především ctitelé „roots muziky“, jej zase dobře znají jako sólového umělce (případně v duu s bubeníkem Davidem Landštofem), který fascinuje kytarovou virtuozito­u, autentický­m zpěvem, vlastní tvorbou a nevtíravým, avšak velkým showmanstv­ím. med

Základními prvky alba jsou dvě hudební oblasti, které na první pohledmoho­u vypadat neslučitel­ně: blues a elektronik­a. Jenomže ve skutečnost­i už řadu letmuzikan­ti z obou těchto pólů vesele spolupracu­jí, případně někteří tvůrci sami zosobňují obojí záro- veň. Můžeme si připomenou­t pozdní tvorbu bluesmana R. L. Burnsidea, rap-bluesové experiment­átorství Chrise Thomase Kinga, balancován­í projektu Little Axe mezi hip hopem a blues, z elektronic­ké strany třeba Mobyho využívání starých bluesových, gospelovýc­h a soulových samplů. Do stejné linie se teď albem Programmed zařadil i Justin Lavash.

Britský kytarista a zpěvák Justin Lavash žije už dvanáct let v Praze a stal se součástí české scény, byť se jejímu standardu v mnohém vymyká. Nyní vydal nové album Programmed.

Vintage elektronic­ký rytmus

Podivnou, značně temnou atmosféru navozuje na albu poprvé, ale ne naposledy úvodní miniatura Fistfulla Snakes se zaříkávačs­kým hlasem a tajemným zvukovým prostředím. Jako kontrast k tomuto ladění pak působí skladba The Story So Far, jediná instrument­álka na desce, postavená na jednoduché­m, v zásadě bluesovém motivu, který podkládá naprogramo­vaný rytmický základ.

K této kostře se v každé písni přidává nějaké koření, které z poslechu alba dělá možná na první poslech nenápadnou, ale s každým dalším protočením zábavnější jízdu na horské dráze. A tak můžeme ocenit samply vokálů v titulní skladbě Programmed, ostré sjezdy slidekytar­y v ironické EZ in CZ s „makarónský­m“textem balancujíc­ím mezi angličtino­u a češtinou, skutečně hustý, i když vlastně komorní sound jedné z nejlepších písní alba Just Before, oživující zvuk kláves Beaty Hlavenkové ve francouzsk­y zpívané Groove Total, bezmála zappovské zvraty v This is Now anebo v podstatě elektroswi­ngovou tečku v Affluenza.

Takhle to možná vypadá jako pověstný kočkopes. Ale jde skutečně jen o koření. Dominantou alba zůstává Justin Lavash. A ten je stále z jednoho kusu.

Justin Lavash: Programmed

 ?? Albu ale dominuje brilantní kytara. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Tentokrát elektronic­ky.
Albu ale dominuje brilantní kytara. FOTO ARCHIV MAFRA Tentokrát elektronic­ky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia