Lidové noviny

Hvězdy nejsou všechno, tentokrát ale nechybí

- JINDŘICH BÁLEK

Dnes začíná předprodej na 72. ročník festivalu Pražské jaro. Pokud se některé koncerty vydaří, mohou vstoupit do historie – a vedle hlavních lákadel je nabídka velmi široká.

TMou vlast přednese jeden z nejlepších světových orchestrů pod taktovkou nejslavněj­šího žijícího dirigenta: Vídeňští filharmoni­kové s Danielem Barenboime­m. Vypadá to trochu jako zázrak, ale má své hluboké historické kořeny, které sahají až k zakladatel­i Pražského jara Rafaelu Kubelíkovi, jednomu z nejvýznamn­ějších českých emigrantů. Velké společné přátelství a podobné životní ideály nasměroval­y o dvě generace mladšího Barenboima už před mnoha lety i k Mé vlasti.

Česká filharmoni­e s Kristianem Järvim

Cesta od nadšení Kubelíkový­mi kreacemi k samotné realizaci byla ovšem dlouhá a ještě bude zajímavé ji sledovat. Dnes shodou okolností diriguje Daniel Barenboim vůbec poprvé Mou vlast se svým domovským orchestrem v Berlíně a příští víkend poprvé s Vídeňskými filharmoni­ky ve Vídni. Plánují se i vystoupení v Linci a Mnichově.

Takto památné zahájení samozřejmě něco stojí, a pro leckoho tak činí zahajovací koncert ještě nedostupně­jším než obvykle. Je tak jisté štěstí, že celé Pražské jaro není takové, naopak se snaží mít nabídku širokou a dostupnou.

 ?? Vystoupí s Vídeňskými filharmoni­ky FOTO PROFIMEDIA ?? Daniel Barenboim
Vystoupí s Vídeňskými filharmoni­ky FOTO PROFIMEDIA Daniel Barenboim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia