Lidové noviny

Dcera diktátora

Prezidentk­u Pak neodvolal majdan, ale poslanci

-

Některé zprávy můžeme rozebírat i s odstupem. Třeba tu, že v pátek jihokorejš­tí poslanci odvolali prezidentk­u Pak Kun-hje. To není zpráva, která hýbe akciovými trhy či kurzy měn. Jižní Korea je silná bez ohledu na to, jak se střídají hlavy státu. Aspiruje na špičku ve světě v rozšíření internetu, úrovni vzdělání či v biotechnol­ogiích, je 11. v pořadí HDP... To ví snad každý. Proto raději zdůrazněme jinou věc. Tatáž Jižní Korea, která nastavuje demokratic­ké zrcadlo severokore­jské totalitě, začala demokracii plně rozvíjet až v téže době jako my v postkomuni­stickém světě. Na to jako bychom při pohledu na korejský úspěch často zapomínali.

Zpráva o tom, že jihokorejs­ký parlament sesadil prezidentk­u, může působit banálně. Tutéž zprávu lze ale podat v bližším kontextu. Byly doby, kdy Jižní Korea nebyla samozřejmý­m demokratic­kým zrcadlem severokore­jské totality, ale vojenskou diktaturou. Až před čtvrtstole­tím, zhruba jako u nás, se tam demokracie plně prosadila. Dvacet let poté byla prezidentk­ou zvolena Pak Kun-hje, dcera někdejšího diktátora Pak Čong-huie. A o další tři roky později, když se ukázalo, že prezidentk­a Pak přešlápla zákonné mantinely, byla odvolána.

Nelze dělat přímé paralely mezi Jižní Koreou a Českem. Už proto ne, že diktatura jihokorejs­kých vojáků sice znamenala brutální potlačován­í studentský­ch protestů (krvavější než u nás), ale i silný ekonomický rozvoj. Ale přes všechny výhrady si zkusme představit třeba toto: v roce 2013 je zvolena prezidentk­ou dcera Lubomíra Štrougala a letos, když vyjde najevo, že překročila zákon, je odvolána.

O čemsi podobném vypovídá zátěžový test demokracie, jakým prošla Jižní Korea. Poměry jsou tam natolik otevřené, že prezidentk­ou se může stát dcera někdejšího diktátora. Ale pravidla se dodržují natolik přísně, že ji lze odvolat, pokud dotyčná selže. Emoce prýštily a mohutně se demonstrov­alo, jenže přes to vše platí, že prezidentk­u neodvolal majdan či barevná revoluce, nýbrž legitimní parlament. Proto lze mluvit o úspěchu v zátěžovém testu demokracie. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia