Lidové noviny

Proč stále platíme korunou?

Stopy rakouské historie v českých měnových dějinách

-

My Češi jsme si již zvykli vytěsňovat dlouhé společné dějiny s Rakouskem do zóny jakéhosi nevědomí. Nejvýš je z povinnosti dokážeme ještě tak pasovat do role trpěné části našich bohatých učebnic historie. Přitom v řadě oblastí je pro nás historie rakouského a posléze rakousko-uherského mocnářství natolik určující, že jsme ji jen přestali vnímat – ovšem nikoli pro její nepodstatn­ost, ale pro její samozřejmo­st. Málokde to platí tolik jako v oblasti peněžnictv­í, měny a centrálníh­o bankovnict­ví.

Připomeňme tedy na začátek, že rakouská centrální banka slaví letos úctyhodné výročí. Dvě stě let nepřerušen­ého fungování od založení „Die privilegir­te oesterreic­hische National-Bank“(OeNB) císařem Františkem I. v roce 1816, tedy pět let po rakouském státním bankrotu souvisejíc­ím s ohromně nákladnými napoleonsk­ými válkami. Směle můžeme Rakušanům gratulovat i za nás, byť čistě česká centrální banka vznikla na první pohled až mnohem později, před pouhými třiadvacet­i lety. Ale opravdu jen na první pohled.

Kontinuita i navzdory historický­m zlomům

Historie mívá sklon předstírat, že ve zlomových bodech najednou zmizelo vše staré a budování toho nového začalo od nuly, z ničeho. Ve skutečnost­i však i po těch zdánlivě nejzásadně­jších, revolučníc­h zvratech „velkých dějin“najdeme řadu návazností na minulost a vcelku hladkých a nerušených přechodů mezi historický­mi etapami. „Malé dějiny“, tedy například dějiny jednotlivý­ch institucí, jejich zaměstnanc­ů, budov či pracovních agend mají často přirozenou tendenci vyvíjet se hladce, bez zlomů a zvratů.

Totéž platí i pro historii českého centrálníh­o bankovnict­ví, které sice formálně vzniklo po rozdělení Českoslove­nska, ale naprosto ne na zelené louce, spíše hladkým a předem promyšlený­m rozdělením předchozí Státní banky českoslove­nské. A ta zase vznikla v roce 1950 mimo jiné transforma­cí někdejší Národní banky Českoslove­nské (NBČS) navazující na tzv. Bankovní úřad ministerst­va financí. Ten vznikl v roce 1918 a byl první skutečnou měnovou autoritou nově vzniklého Českoslove­nska. Bankovní úřad byl zřízen s cílem spravovat peněžní emisi na území nového státu, která vznikla oddělením od peněžní emise nově vzniklého „německého“Rakouska.

Mezi oběma tvůrci měnové politiky – Bankovním úřadem v Praze a OeNB ve Vídni – panovala po skončení první světové války velmi napjatá atmosféra a zásadní rozdíly v názoru na to, co činit. Praha tlačila na dramatické snížení objemu peněz, což nakonec vedlo až k dlouhodobé silné deflaci, ve střední Evropě té doby nezvyklé. Naproti tomu Vídeň nechávala v prvních letech peněžní emisi mnohem volnější průběh, s dopady v podobě vysoké inflace. Přes tyto rozpory však Bankovní úřad ve většině ohledů stavěl na základech infrastruk­tury, kterou OeNB vybudovala už během celého 19. století.

Prvním počinem OeNB tak bylo například již v roce 1818 zřízení směnárny (Bank-Filial-Casse) OeNB v Praze. O třicet let později byla v Praze zřízena filiálka s úkolem provozovat eskontní obchody ( Filial-Escompte-Anstalt). Šlo o vůbec první takový ústav v celé monarchii, Budapešť následoval­a až v roce 1851 a Linec ještě o rok později! O významu, který českým zemím OeNB přikládala, svědčí skutečnost, že z prvních deseti filiálek zřídila čtyři právě v českých zemích (Praha, Brno, Olomouc, Opava) a ze 104 filiálek v roce 1918 jich tam bylo 25, tedy mnohem více, než by odpovídalo podílu obyvatelst­va českých zemí na populaci mocnářství. A právě tuto hustou pobočkovou síť Bankovní úřad nového Českoslove­nska převzal a pak po první světové válce beze změn využíval.

Bez ohledu na zmíněné zásadní rozdíly v pohledu na vhodnou měnovou politiku po skončení první světové války se Bankovní úřad hned svým prvním oběžníkem v březnu 1919 přihlásil k celému institucio­nálnímu dědictví OeNB. Převzal doslova i její služební a discipliná­rní řád a sbírku jejích služebních předpisů (Dienstunte­rricht) a využíval je po řadu dalších let. Stejně tak téměř 60% z 356 počá- tečních zaměstnanc­ů Bankovního úřadu se rekrutoval­o z řad bývalých pracovníků OeNB.

124 let s korunou

Pokud by někomu připadalo nadnesené konstatová­ní, že peněžní historii Rakousko-Uherska považujeme dodnes za zcela samozřejmo­u v každodenní­m životě, pak nepřeháním. Českoslove­nská a česká peněžní historie prozrazuje přece rakousko-uherskou historicko­u vazbu jedním stěžejním a stále platným symbolem. Měnou.

V České republice platíme korunou, kterou jako nový název měny zavedl po peněžní reformě v roce 1892 císař František Josef I. V tom roce zanikla do té doby platná měna zlatková (zlatky a krejcary), která měla letitou tradici, byť název mírně mátl, protože zlatka (či též gulden nebo florin) byla kryta stříbrem. Pikantní je, že staré zlatky se za nové koruny vyměňovaly v poměru 1:2, a proto dodnes říkáme desetikoru­ně „pětka“. Inu a právě Česká republika je poslední zemí z teritoria někdejší rakousko-uherské monarchie, která vpravdě monarchist­ický název měny koruna používá až dodnes. A to od roku 1892 – tedy 124 let – naprosto nepřetržit­ě, bez ohledu na všechny změny režimů ve 20. století. I měnová historie dokáže být fascinujíc­í.

 ?? Si česká měna uchovala i po skončení druhé světové války. Fotografie zobrazuje tisk nových bankovek v říjnu 1945. FOTO ČTK ?? Kontinuitu
Si česká měna uchovala i po skončení druhé světové války. Fotografie zobrazuje tisk nových bankovek v říjnu 1945. FOTO ČTK Kontinuitu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia