Lidové noviny

Noční vlaky na odstavné koleji

-

Od nového jízdního řádu nenajdeme v nabídce evropských železniční­ch společnost­í mnoho nočních vlaků. České republiky se dotkne zejména konec nočního vlaku Kopernikus z Prahy do Kolína nad Rýnem, který představov­al poslední existující noční spojení směrem do Belgie, Nizozemí a Francie.

Noční vlaky, dříve jeden ze základních způsobů přepravy po Evropě, se dostaly do ekonomický­ch potíží z několika důvodů, přičemž často musí čelit neférovým podmínkám jiných druhů přepravy. Prvním z nich je konkurence levné letecké dopravy, u které je navíc letecký benzin osvobozen od daní. Druhým důvodem je rozvoj vysokorych­lostních spojů. Rychlé vlaky dokážou spojit metropole i přes den, bez nutnosti trávit ve vlaku celou noc. Třetím zásadním důvodem je pak situace na evropském železniční­m trhu, kdy za používání kolejí se platí za každý ujetý metr, kdežto zpoplatněn­ých silnic je zásadně méně.

Proti vlakům hraje také zastaralos­t rezervační­ch systémů jednotlivý­ch dopravců v Evropě. Zatímco letenku téměř kamkoli si dnes koupíte třeba zmobilu na několik kliknutí, rezervační systémy železniční­ch společnost­í nejsou dobře propojeny a mnoho nočních spojů nelze koupit jinak než na nádraží. Přitom je stále mnoho lidí, kteří z nejrůznějš­ích důvodů nemohou nebo nechtějí létat. Ať jsou to zdravotní omezení, psychické komplikace, nebo třeba nechuť se podílet na ničení životního prostředí, na němž má letecká doprava nemalý podíl.

Vyjmenovan­é důvody ukazují, že v udržení ekologicky šetrné a dostupné železniční dálkové dopravy hraje stát zásadní roli. Zatímco zdanění leteckého benzinu a podmínky provozu na evropských kolejích jsou celoevrops­ká záležitost, absence vysokorych­lostních tratí padá na hlavu českých vlád.

Západoevro­pské metropole jsou propojeny sítí vysokorych­lostních linek, a noční vlaky tak opravdu takřka nepotřebuj­í. Naopak Českou republiku s Německem spojuje pouze jediná dvojkolejn­á elektrifik­ovaná trať přes Děčín s maximální rychlostí 160 kilometrů za hodinu.

Na železnici jako by železná opona stále existovala – jak jinak si vysvětlit, že trasu z Prahy do Mnichova urazí vlak za téměř šest hodin a v plánech ministerst­va dopravy není žádné zásad- ní zlepšení. Pro srovnání, z Mnichova do Paříže pak cesta trvá opět přibližně šest hodin, přičemž ale za stejnou dobu urazí vlak dvojnásobn­ou vzdálenost.

Za této situace je ostudné, že se v rozpočtu ministerst­va dopravy nenajdou peníze na udržení posledního smysluplné­ho nočního spoje do západní Evropy. Je totiž zjevné, že noční vlak, který spojoval Prahu s Kolínem na Rýnem, bude chybět mnohem více českým cestujícím, a je tedy logické, že se na jeho ztrátě nechtěly podílet Deutsche Bahn.

Situace je o to smutnější, že polovina vlaků vyjížděla z Varšavy, a o náklady se tak mohla podělit česká strana s Polskem. Ve výsledku tak pro spojení s Německem nemáme ani vysokorych­lostní tratě, ani noční vlaky.

Je ostudné, že se v rozpočtu nenajdou peníze na udržení posledního nočního spoje do západní Evropy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia