Lidové noviny

Kupujte české zboží, cesta k rozbití Unie

- VILÉM BARÁK

Připravuje se nová značka „Tradiční český obchod – certifikov­áno Asociací českého tradičního obchodu“, kterým se mají odlišovat od konkurence kvelby s českým zbožím, vedením a kapitálem. Přibude k mnoha dalším jako Český výrobek, Česká kvalita nebo v současnost­i zaváděné Česká potravina či již „etablovaný­m“Klasa a Regionální potravina. Poslední dvě jmenované stály daňové poplatníky od roku 2010 přes miliardu korun. K tomu všemu stát občas rozjede kampaň, jako byla Ryba domácí, při níž podle NKÚ jeden telefonát na informační linku přišel na 9000 korun a celkem bylo vyhozeno 178 milionů korun. Všechny tyto značky jsou jen nálepkami bez obsahu a nic přínosného negarantuj­í.

Pro spotřebite­le by naopak mělo obrovský význam označení Shodný výrobek prodáván v západní Evropě (Německu, Velké Británii, Francii…). Pouze úspěch na těchto trzích dává předpoklad, pravda nikoliv jistotu, určité kvality. Výrobci by museli přestat považovat tuzemské zákazníky za podřadné, ochotné „sežrat“úplně všechno.

U vchodu do českých supermarke­tů musela být ještě nedávno umístěna informační tabule o původu nabízených potravin. Opatření mělo zjevně za cíl poštvat zákazníky proti obchodům prodávajíc­ím příliš mnoho cizácké zboží. K jeho zrušení nedošlo v důsledku neslučitel­nosti s principy jednotného evropského trhu, ale pro administra­tivní problémy s určováním původu zboží. Jistě se však najde nějaký „potravinov­ý Himmler“, který se pokusí vyřešit otázku původu s konečnou platností.

Nedávno se česká veřejnost i vláda velice pohoršoval­y nad plánem ministryně vnitra Velké Británie, aby zde usazené firmy zveřejňova­ly počty pracovníků z ciziny. Jak se ale liší zkoumání a zveřejňová­ní původu jablek a lidí? V principu se jedná o stejný prostředek dehonestac­e jako již zmíněné tabulky hanby v českých supermarke­tech.

Kampaně typu „kupujte domácí zboží“jsou nebezpečné. Provokují nacionalis­mus, který je tak jako tak na vzestupu. Soudržnost, tím pádem ale i bezpečnost EU se dává v sázku kvůli „odbytu bůčku“. Co tak začít označovat všechny nečeské obchody pěkně zvenku, na výkladech? Třeba šesticípou hvězdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia