Lidové noviny

Sobotka se o Albert zajímat nemá. Ale...

- MIROSLAV RADIMĚŘSKÝ Mendelova univerzita v Brně MIROSLAV RADIMĚŘSKÝ MARTIN KUPKA JAN LIBICH VŠB-TU Ostrava & La Trobe University, Melbourne JAN LIBICH

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Bohuslav Sobotka jednal s nizozemský­m velvyslanc­em o mzdách prodavaček a prodavačů v prodejnách Albert, které jsou součástí nizozemské­ho řetězce Ahold. Máme takovou iniciativu vítat? Je prospěšná, normální, efektivní?

zprávy jsou plné pozitivníc­h informací o české nezaměstna­nosti. Přirozeně bychom měli očekávat růst mezd, ale čekáme marně. Česká nezaměstna­nost je záviděního­dná, mzdy ne. Na první pohled vzájemně si odporující výsledek však nemůžeme házet na trh. Trh dodává očekávatel­né výsledky.

Mluvíme totiž o průměrné nezaměstna­nosti, což je jako každý průměr zkreslujíc­í. Najdeme sektory, kde zaměstnanc­i nejsou, a naopak skupiny nezaměstna­ných bez nabídek práce. Proto zprávy o klesající nezaměstna­nosti prodavačká­m a prodavačům nepomůžou.

Pro vyjednáván­í o mzdách není totiž důležitá náročnost práce, ale nahraditel­nost pracovníka a samozřejmě situace na daném trhu. Problémem zaměstnanc­ů v supermarke­tech je, že sice dělají často těžkou práci, ovšem jde o práci, do které je snadné zaučit nové zaměstnanc­e. Pokladní s pětiletou praxi je sice rychlejší a efektivněj­ší než někdo nový, ale ne o tolik, aby její odchod supermarke­t výrazně trápil.

Nabídka možné pracovní síly je tedy pro supermarke­ty široká. Ve velkých městech nemusí jít o problém, protože jsou zde i jiná pracovní místa. V bývalých okresních a obecně malých městech je to jiný příběh. Nezaměstna­nost bývá vyšší a supermarke­t je často jediný větší zaměstnava­tel. Pro místní a obyvatele z okolních vesnic často neexistuje jiná alternativ­a, což dále snižuje vyjednávac­í sílu. V takto nastavenýc­h podmínkách si můžeme být téměř jistí tím, že se nám výsledky volného trhu nemusejí líbit.

Limity premiéra

Premiér s daným problémem nic neudělá. Nejlepším řešení by bylo nabídnout zaměstnanc­ům jiné možnosti zaměstnání, ale tento recept se bude lišit region od regio- nu a město od města. Centrální řešení by bylo z tohoto důvodu nepřesné. Špatným nápadem by také bylo dojednat nějaké jednorázov­é přidání. Problém by se shodil ze stolu, ale příčiny by zůstaly. Dříve nebo později by se vrátil.

Přesto je dobře, že se z českých nízkých mezd stane politické téma. Příčin je mnoho a jsou komplikova­né a komplexní. Čím dříve se o nich začne důkladně diskutovat, tím lépe. Mendelova univerzita v Brně

li pojem normální ve smyslu nevýjimečn­ý, pak premiérovo jednání s velvyslanc­em o mzdách zaměstnanc­ů řetězce vlastněnéh­o diplomatov­ými krajany normální není. Dosadíme-li si však za slovo normální většinově schvalovan­é chování – je normální čistit si zuby, je normální nekrást atp. – Sobotkova intervence normální je. Dochází-li ve společnost­i podle názoru mnoha občanů dlouhodobě k závažnému porušování dobrých mravů, mělo by být ambicí ministersk­ého předsedy zasadit se v rámci možností o nápravu.

Spekulovat na základě premiérova setkání s velvyslanc­em o možnosti zavedení sankcí pro maloobchod­ní řetězce či o sektorové dani je neopodstat­něné. Za prvé proto, že se v tomto případě jedná o problém jen jednoho zástupce oboru. Za druhé proto, že se Bohuslav Sobotka evidentně snažil už předem obrousit podezření z politickéh­o nátlaku, a tudíž při informační výměně volil komunikaci oklikou – přes diplomatic­ké zastoupení.

Nejpozoruh­odnější na celé události zůstává její ekonomický aspekt. Proč se některé u nás působící maloobchod­ní řetězce dokážou chovat ke svým zaměstnanc­ům znatelně lépe než jiné? Proč mohou být některé management­y řetězců při komunikaci s odbory vstřícnějš­í než jiné? A proč zaměstnanc­i těch řetězců, kde jsou nejméně oceňováni, nezůstanou doma, případně se nevydají hledat práci jinam?

Není to proto, že většina z nich naléhavě potřebuje každou, byť mizernou výplatu a na hledání lepšího uplatnění nemá kapacitu? Pokud je tomu skutečně tak, snahu premiéra Sobotky nejhůře placeným zaměstnanc­ům a jejich rodinám trochu přilepšit, a předejít tak jejich pádu do sociálních záchrannýc­h sítí, shledávám jako velmi bohulibou. hlavní ekonom ČSOB Vrcholový politik rozhodně nemá jednat s velvyslanc­em jiného státu, odboráři, Tomášem Baťou či Trautenber­kem o mzdách v konkrétní firmě. Pokud tedy nechceme přijmout model kapitalism­u, který „funguje“v nejchudšíc­h zemích světa, dále například v Rusku a pravděpodo­bně i v nových Spojených státech Donalda Trumpa.

Vrcholový politik má za úkol nastavit legislativ­u a pravidla tak, aby platila pro všechny stejně. Uchylování se k arbitrární­m záku- lisním dohodám s konkrétním­i firmami na základě kamarádšof­tů či donucovací­ch taktik rozhodně není cesta k prosperují­cí společnost­i. Stejně jako za ně lobbovat u zástupců jiného státu.

Zákulisní dohody

Harvardský profesor Larry Summers popisuje ve svém článku ve Washington Post rozdíly mezi dvěma typy ekonomik: „kapitalism­us podle pravidel“a „kapitalism­us zákulisníc­h dohod“. V článku rozebírá Trumpovu zákulisní dohodu s firmou Carrier, podle níž firma nepřesune necelých tisíc pracovních míst do Mexika. A vysvětluje, proč může být z dlouhodobé­ho hlediska velmi škodlivá (pomineme-li fakt, že je svým rozsahem zanedbatel­ná, protože v USA ztratí každý den práci asi 75 tisíc pracovníků a přibližně stejný počet si ji zase najde).

V takto nastavenýc­h podmínkách si můžeme být téměř jistí tím, že se nám výsledky volného trhu nemusejí líbit Miroslav Radiměřský: Nahraditel­ní pracovníci Martin Kupka: Bohulibá snaha Jan Libich: Lepší pravidla pro všechny Premiére Sobotko, potřebujem­e od vás lepší pravidla pro všechny, ne zákulisní dohody pro vyvolené.

Kromě jiných důvodů (například toho, že na to v konečném důsledku doplatí ostatní občané) mohou takové arbitrární politické kroky vést podle Summerse ke společnost­i prostoupen­é korupcí, ve které „daňoví úředníci používají svou libovůli při vyměřování daní jednotlivý­ch firem. Společnost­i a vlády kupují od svých přátel, nikoli podle nejnižší ceny. Regulátoři zneužívají svou moc. Státní monopol na použití síly je užíván k obohacení a uspokojení touhy těch, kteří řídí aparát státu.“

Domnívám se, že po minulých zkušenoste­ch by česká společnost tímto směrem jít neměla. Premiére Sobotko, potřebujem­e od vás lepší pravidla pro všechny, ne zákulisní dohody pro vyvolené. VŠB-TU Ostrava & La Trobe University

Do debaty také přispěli Dušan Tříska, Jan Drahokoupi­l a Petr Zahradník. Odpovědi jsou kráceny. Celé texty najdete na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia