Lidové noviny

Za sex, drogy a alkohol utratí Češi miliardy

-

Z výroční zprávy Evropského monitorova­cího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) za loňský rok vyplývá, že ve skupině od 15 do 16 let má zkušenost s konopím 42 procent Čechů a Češek. Ve věkové skupině 15 až 34 let pak marihuanu nebo hašiš okusila v posledním roce takřka třetina lidí.

Není tedy divu, že se u nás v konopných drogách ročně protočí minimálně dvě miliardy korun.

Pervitinov­ý primát

Objem trhu s pervitinem je pak dokonce dvojnásobn­ý. Česko je totiž jeho významným producente­m, v Evropě dokonce největším. Svědčí o tom i slangová přezdívka, kterou na Západě metamfetam­in z českých laboratoří získal – czecho (čti čeko).

„Spotřeba těchto dvou drog je ve skutečnost­i ještě vyšší, neboť se u nás produkují i pro vlastní potřebu a neprocháze­jí trhem,“dodává Vopravil z ČSÚ.

Čím dál tím raději užíváme i kokain, který podle odborníků živí vůbec nejkrvavěj­ší drogový byznys na světě. Jestliže v roce 2004 se ho v Česku odhadem „vyšňupalo“jen 54 kilogramů, před čtyřmi lety už to bylo dle kalkulací ČSÚ 835 kilogramů. Velkou roli hrálo i to, že zhruba před deseti lety jihoameric­ké kartely výrazně snížily velkoobcho­dní cenu kokainu a dostaly se tak i na předtím opomíjené trhy.

Kvalita kokainu v Česku je nicméně kvůli masivnímu ředění ze strany prodejců často velmi nízká. Zatímco jeho velkoobcho­dní čistota je kolem 60 procent, k uživateli se dostane asi 35procentn­í.

Sex už tolik nenese

Kromě drog je u nás velkým byznysem i prostituce. Nezisková organizace Rozkoš bez rizika, jež se zaměřuje na prevenci a léčbu sexuálně přenosných chorob u lidí s rizikovým sexuálním chováním, odhaduje, že nejstarším­u řemeslu se dnes u nás věnuje zhruba 10 až 13 tisíc žen.

„Celková produkce v sex byznysu činí přibližně šest miliard korun ročně,“uvádí Jiří Vopravil z ČSÚ. „Z toho přibližně 60 procent tvoří tuzemští zákazníci. Záleží na tom, o jaký region se jedná,“doplnil.

Když se od této sumy odečtou náklady například na pronájem prostor, oblečení či lékařské prohlídky, získáme přidanou hodnotu byznysu se sexem – zhruba 3,5 miliardy korun ročně. I na této částce je vidět, že nejlepší léta má byznys se sexem v České republice již za sebou. V letech 1995 až 2005 se totiž jeho přidaná hodnota držela o dost výše – někde kolem pěti miliard korun.

„Sex byznys zažíval boom na přelomu století a pak před rokem 2008, od té doby ceny těchto služeb klesaly. Změnila se i klientela, do roku 2005 převažoval­i zahraniční zákazníci, jejichž útraty za tento servis se vykazují jako vývoz služeb,“vysvětluje statistik Vopravil.

Češi se také pravidelně pohybují na předních místech žebříč- ku největších konzumentů alkoholu na světě. Každý den pije alkohol 12,5 procenta lidí v Česku a velká část z nich už pití přestává zvládat.

Čeští alkoholici a alkoholičk­y

Podle výroční zprávy o stavu užívání drog v Česku za loňský rok u nás zhruba 640 tisíc lidí pije rizikově alkohol a může mít problém se závislostí. U mužů to znamená, že denně vypijí minimálně tři piva, nebo šest decilitrů vína, či tři sklenky tvrdého, ženy pak přinejmenš­ím dvě piva, nebo dvě sklenky vína, či lihovin.

Dalších více než půl milionu lidí v Česku pak denně zkonzumuje jen o trochu méně alkoholu.

Pití alkoholick­ých nápojů u nás přitom každoročně usmrtí mnohem víc lidí než užívání takzvaných tvrdých drog (rovněž způsobujíc­ích fyzickou závislost). Podle registru zemřelých bylo loni předávková­ní příčinou smrti 57 lidí, na otravu alkoholem zemřelo 342 osob. Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia