Lidové noviny

Banka Goldman Sachs se vrací do Bílého domu

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Nastupujíc­í americký prezident Donald Trump se obklopuje vlky z Wall Street. Obzvlášť se mu zamlouvají ti, kteří si vysloužili ostruhy u investiční banky Goldman Sachs. Například se chystá jmenovat do čela Národní ekonomické rady (NEC) který dosud sloužil jako prezident a provozní ředitel této banky.

Nově bude mít ale Cohn na starost ekonomicko­u politiku Bílého domu. Rada koordinuje hospodářsk­ou politiku jednotlivý­ch úřadů a státních agentur, aby spolu byly v souladu a navzájem si neodporova­ly.

Garyho D. Cohna, Třetí muž od Goldmanů v řadě

Rozhodně ale nejde o prvního muže Goldmanů, který na tuto pozici nastupuje. Když v roce 1993 Národní ekonomicko­u radu zakládal demokratic­ký prezident Bill Clinton, stanul v jejím čele Robert Rubin, bývalý starší partner a spolupředs­eda Goldman Sachs. Podobně se pak v roce 2002 rozhodl do čela této instituce jmenovat bankéře od Goldmanů i republikán­ský prezident George W. Bush. Jeho poradcem se stal Stephen Friedman, rovněž bývalý předseda a spolupředs­eda Goldman Sachs, který se pak do vedení banky vrátil v letech 2005 až 2013.

Pokud Cohn funkci přijme, vyrovná se počet šéfů rady rekrutovan­ých z Goldman Sachs těm z akademický­ch kruhů.

Cohn přitom není jedinou osobou se zkušenostm­i z Goldman Sachs, kterou si Trump do Bílého domu přivádí. Šéfem státní kasy jedné z největších ekonomik se stane Steven Mnuchin, který investiční banku opustil v roce 2002. Není asi příliš překvapivé, že i hlavní poradce šéfa Bílého Domu Steve Bannon rovněž v minulosti sbíral zkušenosti v této bance.

Jako poznamenáv­ají cynicky některá média, Goldmani jsou tedy opět u moci. Paradoxní je na tom zvláště skutečnost, že Donald Trump několikrát tepal do vazeb, které měli jeho protikandi­dáti – například jeho rival z republikán­ských primárek Ted Cruz či demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová – právě na tuto banku.

Donald Trump si do své administra­tivy vybírá bankéře se zkušenostm­i z investiční­ho domu Goldman Sachs. Do čela Národní ekonomické rady USA míří Gary D. Cohn – korunní princ banky.

Konkurenci kvůli bance osočil

Ještě úsměvnější je, že Trump během volební kampaně vykreslil banku a jejího současného šéfa Lloyda Blankfeina jako „součást světových mocenských struktur“, které stojí za „ožebračení­m“americké pracující třídy. Mimochodem, ve ve finančních kruzích byl práce Gary D. Cohn považován za Blankfeino­va nástupce.

O tom, že se banka nejspíš nebude mít za nové republikán­ské administra­tivy špatně, ostatně svědčí i vývoj ceny jejích akcií. Ty od 8. listopadu, kdy volby v USA proběhly, posílily o 33 procent. Posilování se pak těší i akcie dalších finančních domů.

Změna směřování je evidentní. V dobách po finanční krizi se zdálo jen těžko představit­elné, že se linka Goldman Sachs–Washington bude i nadále tak čile fungovat. Jak upozornila agentura Bloomberg , administra­tiva dosluhujíc­ího prezidenta Baracka Obamy se více spoléhala na manažery internetov­ého gigantu Google. Jedinou výjimkou se zkušenostm­i z věhlasné investiční banky byl Gary Gensler, který stál v čele Komise pro obchodován­í s komoditním­i futures. Sloupek Short na straně 20

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia