Lidové noviny

Vlaky jezdí podle nového řádu

-

PRAHA Na železnici od včerejška platí nový jízdní řád. Spoje s jeho zavedením přidají státní České dráhy i jejich konkurenti Arriva a RegioJet, který začne jezdit mezi Prahou a Brnem. Rychlíky mezi Plzní a Mostem bude nově namísto ČD provozovat společnost­GWTrain Regio. Dráhy zase vystřídají Arrivu na soukromé železnici ze Šumperka do Koutů nad Desnou. Národní dopravce ode dneška mírně zdražil jízdné.

Jízdné České dráhy zvyšují o několik korun, u vzdálenost­í do 120 kilometrů má být dražší o korunu, u větších vzdálenost­í do čtyř korun. Jde o první zdražení po dvou letech.

RegioJet ke svým vlakům mezi Prahou a Moravou vedeným přes Přerov přidá nové spoje na trati z hlavního města do Brna. Dva ze tří vlaků denně budou pokračovat do Bratislavy, jeden do Starého Města u Uherského Hradiště. V obou směrech jde o šest spojů za den, které dosud provozoval­y České dráhy.

Arriva bude nově vypravovat mezi Prahou a Slovenskem čtyři expresní vlaky týdně místo dosavadníc­h dvou. Zavede také víkendový a sváteční přímý vlak mezi Prahou, Českým Krumlovem a Novou Pecí. Mezi Prahou a Benešovem zvyšuje provoz na devět spojů v každém směru. čtk Diskuse k tématu na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia