Lidové noviny

Několik mýtů o právnících

-

ohledu na to, kde člověk pracuje, lhůty jsou také stejné.

Ani rozmanitos­t práce není výrazně odlišná. Buď člověk pracuje ve větší kanceláři či firmě a má „své“specializa­ce, nebo je zaměstnán v menší organizaci a musí fungovat „univerzáln­ě“, a jeho záběr tudíž počíná kupní smlouvou na nový kávovar přes jednání u soudu a končí fúzí. Vážně si někdo myslí, že je rozdíl v tom, chodíte-li k soudu vymáhat pohledávky pro vlastního zaměstnava­tele, nebo pro „cizího“klienta? Není.

Za druhé, podnikový právník si prý může být jistý určitou stabilitou. To v dnešní době považuji za mýtus. Po osobní zkušenosti vím, že jsou propouštěn­i právníci bez ohledu na to, zda se věnují advokacii, či působí v podniku. Stabilita není otázkou práce v advokacii či v podniku, záleží na pracovním místě a senioritě.

Za třetí, firemní právník údajně „nemá klienty“. Opak je pravdou, mnohdy jich má víc než advokát. Těmi klienty jsou jeho kolegové v podniku. V případě velké firmy to jsou stovky lidí. K tomu se advokát jen těžko a pomalu dopracováv­á. Další věcí je vnímání těchto klientů. Advokátův klient ví, že za každý úkon nebo za každou čtvrthodin­u musí zaplatit, v podniku je právník prostě k dispozici a kolega mu zaplatit nemusí. Což znamená, že se na něho obrací mnohem častěji... Jakže to bylo s tím klidem?

Své kolegy neodmítnet­e

Za čtvrté, advokát prý vydělává mnohem více peněz. I zde ale velmi záleží na tom, na jaké pozici právník pracuje. V tomto bodu bych dokonce připsal malé plus ve prospěch podniku.

Aza páté, advokát má mít v práci větší volnost. To si také nemyslím. Klient je prostě klient. Advo- kát má ve většině případů rozmanitěj­ší klientelu, podnikový právník má vlastně jen jednoho klienta. Jisté je, že advokát i podnikový právník se setkávají s velkou lidskou rozmanitos­tí, jelikož klient je vždy žadatel o právní pomoc, buď pro sebe, nebo pro firmu. Advokát má volnou ruku snad jen v jediném případě: smí odmítnout klienta. Tuto volbu jsem si také někdy přál mít v době, kdy jsem pracoval ve firmě. To je malý plusový bod pro advokacii. Na druhou stranu, jak často se to děje?

Kdo je tedy vítězem? Upřímně řečeno, nikdo. Osobně jsem šťastný, že jsem si vyzkoušel obě prostředí. A kdo ví, třeba v budoucnu změnu absolvuji ještě jednou.

Nezřídka se advokát stane na nějakou dobu firemním právníkem. Co je na této pozici lepší nebo horší?

Autor byl řadu let interním právníkem v energetick­é firmě E.ON. Od roku 2016 je partnerem pražské advokátní kanceláře bpv Braun Partners.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia