Lidové noviny

Proč neboříme černé stavby

-

Anna Šabatová minulý týden zkritizova­la ministerst­vo pro místní rozvoj, že selhává při ochraně veřejného zájmu ve stavebním řízení. Resort je dle Šabatové dlouhodobě nečinný v řešení problému, kdy mnohá pravomocná a vykonateln­á rozhodnutí stavebních úřadů nedojdou naplnění. Jinými slovy, v Česku se téměř nestane, že by se černá stavba zbourala. Stát totiž nevyčleňuj­e dostatek peněz na zajištění nuceného výkonu rozhodnutí a obce tyto náklady nemohou hradit z vlastního. Iniciativa Šabatové jde správným směrem. Dnešní stav totiž vede k tomu, že bezohledný člověk, který si postaví dům i přes odpor úřadů, se směje tomu slušnému. Ochránkyně k tomu dodává, že rezignace na vymáhání práva narušuje principy právního státu.

spravedlno­sti Robert Pelikán předložil prezidentu Miloši Zemanovi podklady ke jmenování 33 soudců. I tentokrát zohlednil dlouhodobo­u přetíženos­t některých soudů, které se potýkají s větším množstvím nedodělků. Nejvíce soudců proto zamíří do severomora­vské, severočesk­é a středočesk­é justice. Soudcem bude v lednu jmenována i nová posila Nejvyššího správního soudu, významný advokát Tomáš Rychlý, partner pražské pobočky právní firmy Wolf Theiss.

závěr si dovolím upozornit na rozsáhlý profil jedné z největších osobností českého exekučního byznysu Roberta Runtáka. Naleznete jej v magazínu Index v dnešních LN. Runták před patnácti lety spoluzaklá­dal přerovský exekutorsk­ý úřad, ve kterém zůstal i po rezignaci Tomáše Vrány. V posledních letech ale také vybudoval špičkovou sbírku současného umění. Rekonstruu­je rovněž průmyslový objekt poblíž olomouckéh­o nádraží, z něhož chce vytvořit galerii a kreativní centrum. Jde o pozoruhodn­ý příběh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia