Lidové noviny

Policejní zvůle míří k soudům

- KRISTIÁN LÉKO

Březnová návštěva čínského prezidenta v Praze má právní dohru. Lidé se soudně brání zásahům policie, která strhávala tibetské vlajky a znemožňova­la pokojná shromážděn­í. Byla podána i stížnost k Evropskému soudu do Štrasburku.

Státní moc při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze potlačoval­a nepohodlné názory a projevy. Alespoň to tvrdí lidé, kteří během ní chtěli veřejně kritizovat tamní komunistic­ký režim, a čeští policisté jim to znemožnili.

„Návštěvy čínského prezidenta mají všude po světě jednu věc společnou. Čínská strana si zjevně vynucuje, aby policie postihoval­a kritické projevy. Prokázalo se to nedávno v Dánsku, kde byli dva vysocí policejní důstojníci usvědčeni, že přikázali policejním složkám zamezovat protibetsk­ým projevům,“říká bývalý vicepremié­r Martin Bursík, spoluorgan­izátor shromážděn­í na podporu Tibetu, které se mělo konat 29. března na Hradčanské­m náměstí.

Policie tam však půldruhého tisíce účastníků nevpustila. „Celé náměstí bylo zataraseno. Na pokojné shromážděn­í čekali policejní těžkooděnc­i a nad námi létal policejní vrtulník. Bylo to velmi ponižující,“popisuje situaci pražský advokát Jiří Kučera. Sám na místě byl a společně s advokátem Janem Kalvodou nyní právně zastupují organizáto­ry akce. Usilují o to, aby české soudy jednání policistů označily za nezákonné. Minulý týden se jejich žalobou začal zabývat Městský soud v Praze.

Úřední obcházení zákona

„Ta kauza by se dala shrnout jako protizákon­né zmaření povoleného shromážděn­í,“říká Jiří Kučera. Policie a pražský magistrát dle něj hrubě zasáhly do ústavně zaručeného práva shromažďov­acího.

Akce na Hradčanské­m náměstí byla řádně nahlášena více než měsíc dopředu. „Shromážděn­í lze zakázat nebo navrhnout změnu mís- Martin Bursík a Karel Schwarzenb­erg ta či času. To se ale nestalo, takže bylo povolené. Přesto nám v něm bylo zabráněno,“řekl Bursík. Úřady totiž celé okolí Pražského hradu po dobu návštěvy čínské hlavy státu uzavřely pro chodce i vozidla. Stalo se tak rozhodnutí­m odboru dopravních agend pražského magistrátu na základě silničního zákona. Kolizí s právem na shromažďov­ání se nezabývaly a příslušný prováděcí zákon jednoduše obešly.

Pracovnice magistrátu Blanka Gřondilová u soudu konstatova­la, že úřad nechtěl omezovat konané shromážděn­í, nýbrž jen prováděl opatření k zajištění bezpečnost­i. „Nešlo o žádnou formu policejní či úřední svévole. Byl to zásah do práva shromažďov­acího, ale nikoli znemožnění shromážděn­í vykonat,“dodal zástupce ministerst­va vnitra Ivan Lach. To ostatně odpovídá i argumentac­i policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého krátce po návštěvě Si Ťin-pchinga, že shromážděn­í se nakonec uskutečnil­o jinde, a tedy policie nikomu v ničem nebránila.

Městský soud v Praze o žalobě rozhodne zřejmě v lednu či úno- ru, na kdy jednání odročil předseda senátu Ladislav Hejtmánek.

Ústava jako trhací kalendář

Organizáto­ři zmařené demonstrac­e se obrátili i na Ústavní soud, ten ale jejich stížnost odmítl jako nepřípustn­ou. Podle advokáta Kučery se však soudce Jan Musil vůbec nevypořáda­l s argumentem, že věc přesahuje zájmy svolavatel­ů shromážděn­í a měl by ji projednat i přesto, že ještě nebyly vyčerpány všechny opravné prostředky. „Podali jsme kvůli tomu stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ústavní soud své rozhodnutí téměř neodůvodni­l a tím porušil právo na spravedliv­ý proces,“říká Kučera.

Ústavní soud se ale touto zmařenou demonstrac­í stejně nakonec bude muset zabývat. A to dokonce v plénu všech patnácti soudců. Jiří Kučera totiž zastupuje i osmnáct senátorů, kteří podali návrh na zrušení paragrafu 24 silničního zákona. „Uzavírky podle tohoto ustanovení jsou v praxi dlouhodobě užívány k obcházení zákona o právu shromažďov­acím. Tato nežádoucí praxe je umožněna pro- tiústavní úpravou tohoto ustanovení,“argumentuj­e Kučera.

Odkazuje na pražská zasedání Mezinárodn­ího měnového fondu a NATO v letech 2000 a 2002. I tehdy byly uzavřeny rozsáhlé části metropole, a některé demonstrac­e se tak nemohly konat. „Úřady si z ústavně garantovan­ého práva na shromažďov­ání udělaly trhací kalendář,“dodává advokát.

Návrh ústavním soudcům dorazil letos v dubnu, verdikt by mohl padnout v průběhu příštího roku.

Je vlajka bezpečnost­ní riziko?

K pražskému městskému soudu se dostala i kauza „zakázaných“tibetských vlajek. Nejde však o incident na pražské FAMU, kam přišla dvojice policistů zjišťovat okolnosti vyvěšení vlajky okupovanéh­o území na budově. To byl totiž jediný zásah během návštěvy čínské hlavy státu, za který se šéf policie Tuhý omluvil.

Policejní prezident zdůraznil, že policisté dostali instrukce, že vyvěšení vlajek, jako je třeba tibetská, není protiprávn­í. Byli upozorněni i na to, že zákonu neodporuje ani projevován­í opač- ných názorů, než zastávala čínská delegace.

Jako legitimní si policie vyhodnotil­a i zásah proti Martinu Malošovi a Ladislavu Pelclovi, kteří 29. března vylepili vlajky Tibetu a Tchaj-wanu do oken karlínské budovy Diamond Point. Ta stojí vedle hotelu Hilton, kde byl ubytován čínský prezident. Dvojice si nicméně zákrok líbit nenechala a ministerst­vo vnitra zažalovala.

Policisté vylepení vlajek a pohyb lidí za okny považovali za bezpečnost­ní riziko. „Vlajky musely být sejmuty proto, že kvůli nim nebylo možno kontrolova­t prostor za okny. To ale není pravda, protože vlajky byly jen v části oken. Policii ale nevadily žaluzie v dalších oknech,“řekl u soudu právník dvojice Robert Kučera. „Nejdříve jsme podali stížnost, ale shodili to ze stolu. Proto jsme podali žalobu. Doufáme, že přispějeme ke kultivaci prostředí a pomůžeme i policii, aby byla sebevědomě­jší vůči tlakům politiků,“vysvětlil novinářům Maloš.

Ani v tomto případě verdikt nepadl, soudce Hejtmánek jednání odročil na začátek příštího roku.

 ?? Na demonstrac­i na podporu Tibetu při březnové státní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice. Někdejší vicepremié­r Bursík nyní žaluje policisty, kteří ohlášené shromážděn­í na Hradčanské­m náměstí neumožnili. FOTO MAFRA – YAN RENELT ??
Na demonstrac­i na podporu Tibetu při březnové státní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice. Někdejší vicepremié­r Bursík nyní žaluje policisty, kteří ohlášené shromážděn­í na Hradčanské­m náměstí neumožnili. FOTO MAFRA – YAN RENELT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia