Lidové noviny

Životní úspěch Puskarčíko­vé

SP v Pokljuce

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Česká biatlonist­ka Eva Puskarčíko­vá vybojovala na Světovém poháru v Pokljuce životní výsledek – ve stíhačce skončila třetí.

POKLJUKA/PRAHA Ještě několik hodin po skončení závodu tomu Eva Puskarčíko­vá nemohla uvěřit. V sobotní stíhačce dojela třetí a připsala si největší úspěch dosavadní kariéry. „Pořád mi to připadá jako sen,“říkala překvapeně. „Najednou je to taková jízda, že to už ani nepobírám. Dneska jsem valila oči čím dál víc. Už jsem je valila předtím, když jsem začala dojíždět do desítky. A teď jsem na pódiu. To je šílené.“

Poprvé v kariéře si tak mohla užít stupně vítězů. „Jak to chodí? Kam mám jít? Jak se mám připravit?“musela se najednou zajímat pětadvacet­iletá rodačka z Harrachova před slavnostní­m vyhlášením. „Strašně moc jsem se těšila. Hrozně hezké to bylo, pocit dosud nepoznaný. Je to nová a dobrá zkušenost, snad se to bude někdy opakovat,“rozplývala se.

Závod sice přes dobrou startovní pozici (po sprintu byla osmá) rozjela pomaleji, na první ležce jednou chybovala, poté však všechny terče „vybílila“a přihlásila se do boje o stupně vítězů.

Dramatický finiš

Že Puskarčíko­vá sahá na životní výsledek, bylo jasné po poslední střelbě, sama to však zprvu netušila. „Zjistila jsem to až tři sta metrů za střelnicí. Všichni na mě řvali: ‚Je tam jen Laura, jsi druhá!‘ V těch místech se trať otáčí. Já se ohlédla a za sebou vidím ten vlak ostatních. Lekla jsem se: Ježišmarja, ty za mnou poletí. Tak jsem taky trochu práskla do bot.“

Chvíli jela dokonce na druhé pozici, ale zkušená Finka Kaisa Mäkäräinen­ová ji brzy předstihla. „Věděla jsem, že proti ní nemám běžecky šanci. Ale řekla jsem si: Dobrý, zkusím ji využít k tomu, aby mě povytáhla. Snažila jsem se jí co nejvíc držet,“popisovala česká závodnice.

Soustředil­a se tak na boj o bronzovou příčku. A měla to přetěžké. Posledních šest set metrů jí doslova dýchala na záda další z favoritek Marie Dorinová Habertová. „Nevěděla jsem, že to je přímo Marie. Akorát jsem tušila, že je za mnou nějaká modrá kombinéza. Křičeli na mě: Francouzka!“

V cílové rovince se dokonce dostala na úroveň Puskarčíko­vé a skoro to vypadalo, že blonďatou Češku porazí. „Strašně jsem se předtím rozmýšlela, jak mám do cílové rovinky najet. Loni jsem tu v masáku bojovala ke konci o jedenácté místo a snažila se jet až moc rychle. Tehdy jsem se na konci sjezdu rozbalila a začala píchat holemi, jenže jak jsem se postavila, hrozně mě to zbrzdilo a ta dotyčná mě pak předjela ve vajíčku, i když jen odbruslova­la. Vzpomněla jsem si na to a říkám si: Hlavně nesmím začít píchat, musím jen bruslit,“líčila Puskarčíko­vá svou taktiku.

Nakonec špičkou lyže protnula cíl přece jen dřív než Fran- couzka. O pouhou desetinu sekundy! „Poslední kolo bylo na krev. Bála jsem se, aby mě ještě nedojela. Byla jsem ráda, že cíl nebyl o pět metrů dál, než byl,“oddechla si, že jí stupně vítězů neunikly.

„V tom finiši jsem Evě věřil. Moc jsem jí to přál. A dopadlo to. Je to paráda,“radoval se i trenér Zdeněk Vítek. Z vývoje klání byl přitom dost překvapený. „V předchozíc­h kolech závodu vypadala, že jí to moc nejede. Ale najednou tam naskočila v posledním kole na druhé místo a já z ní byl pořád-

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 30:27,4 (0 tr. okruhů), 2. Svendsen (Nor.) -6,0 (0), 3. Šipulin (Rus.) 6,2 (1), ...14. MORAVEC -1:55,1 (2), 19. ŠLESINGR -2:04,8 (2), 38. KRUPČÍK -3:11,0 (1), 50. VÁCLAVÍK -4:41,0 (5). Štafeta 4x7,5 km: 1. Francie 1:11:56,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Rusko -15,7 (1+6), 3. Německo -21,5 (0+11), ...5. ČESKO (ŠLESINGR, KRUPČÍK, MORAVEC, KRČMÁŘ) -48,9 (0+6).

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Dahlmeiero­vá (Něm.) 30:43,1 (2), 2. Mäkäräinen­ová (Fin.) -16,8 (2), 3. PUSKARČÍKO­VÁ -18,7 (1), ...15. VÍTKOVÁ -1:15,3 (2), 26. KOUKALOVÁ -1:45,9. Štafeta 4x6 km: 1. Německo 1:11:31,1 (0+9), 2. Francie -10,1 (0+3), 3. Ukrajina -37,7 (0+3), 4. ČESKO (PUSKARČÍKO­VÁ, CHARVÁTOVÁ, VÍTKOVÁ, KOUKALOVÁ) -56,3 (2+9).

Celkově je už sedmá

Dobrou formu Puskarčíko­vá potvrdila i v nedělní štafetě, v níž Češky skončily kvůli střeleckém­u výpadku Lucie Charvátové čtvrté. Puskarčíko­vá za české kvarteto závod rozjížděla, vestoje sice musela dvakrát dobíjet, přesto Charvátové předávala na prvním místě. „Jezdí tu skvěle,“pochválil Puskarčíko­vou za celý prodloužen­ý víkend v Pokljuce Vítek.

V celkovém pořadí je Puskarčíko­vá, kterou všichni pro její stále dobrou náladu považují za sluníčko reprezenta­ce, už sedmá. „Přitom jsem si před sezonou říkala, že bude pěkné, když v jejím úvodu aspoň trochu slušně zaboduju.“

Už v pátek může nová česká hvězda potěšit fanoušky přímo na domácí půdě. Světový pohár se totiž stěhuje do Nového Města na Moravě.

S přispěním Tomáše Macka

 ?? Slaví životní třetí místo ze stíhačky ve SP v Pokljuce FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK ?? Eva Puskarčíko­vá
Slaví životní třetí místo ze stíhačky ve SP v Pokljuce FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK Eva Puskarčíko­vá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia