Lidové noviny

Florbalist­é na MS za špičkou zaostali

MS ve florbale

- JAN ZIKMUND

RIGA/PRAHA Skončit čtvrtý na světě? Snad v každém jiném sportu úspěch. Jenže ve florbale, jemuž holdují v podstatě jen čtyři země, jde o zklamání. Tak se bohužel musí výsledek českých florbalist­ů brát. Šampionát v Rize jim nevyšel – zlato ani jiný cenný kov nezískali.

Do jisté míry prožili tuctové mistrovstv­í světa. Na otloukáncí­ch si smlsli, na favority nestačili.

A teď podrobněji: ve skupině odrovnali Norsko i Lotyšsko, ve čtvrtfinál­e pak Estonsko. V těchto třech mačích dali celkem 25 gólů.

Jenže proti florbalový­m mocnostem jako by měli psychický blok. Nad Švédy zatím vyzráli jen jednou – v dubnu 2014 v České Lípě. A pokus zopakovat florbalový zázrak dopadl debaklem. Češi hráli ledabyle, seveřané je roznesli osmi góly. Naštěstí šlo jen o zápas ve skupině…

Krutý konec semifinále

Ani sobotní semifinále nedopadlo dobře. Svěřenci kouče Radima Cepka na hřišti zprvu působili bázlivě. Jako by měli strach, že je Finové vyučí stejně jako Švédové. Ostych odhodili až v půli zápasu. Nakonec srovnali na 3:3 a duchem už asi byli v prodloužen­í.

Leč tam zápas nedoputova­l. Jen sedm sekund před koncem základní hrací doby přišel šok. Střelu od mantinelu vyslal finský útočník Eemeli Salin a sedla mu tak dobře, že jinak výborného brankáře Lukáše Součka zaskočila.

Srdnatý výkon přišel vniveč. Radovali se Finové, kteří byli nejspíš stejně překvapeni jako soupeř. „Bylo téměř neuvěřitel­né, co se stalo na konci. Pro nás něco úchvatného, pro vás smutného. Ale alespoň toto semifinále ukázalo, jaký florbal může být. Jak se v něm během chvíle může vše změnit,“vyprávěl po šťastné výhře legendární Mika Kohonen.

Podobně bláznivý byl i boj o bronz proti Švýcarsku. Už v první minutě udeřil Jiří Curney. Jenže gól na 1:1 dostali jen dvě sekundy poté! Hned po buly pálil Christoph Meier...

Pak to byla přetahovan­á. Ještě jednou vedli, ale Švýcaři otočili a vyhnali z branky veterána Tomáše Kafku. Bojovalo se až do konce. Trefili se například ta- houni Tom Ondrušek aMatěj Jendrišák, kteří v Rize ukázali, že si angažmá ve švédské superlize zaslouží. Chyby v obraně ovšem naději zhatily. Zápas skončil 5:8. Obhajoba bronzu nevyšla.

Turnaj nezačal v Rize

Český neúspěch se dal předvídat. Mužstvo pod Cepkovým vedením poslední dva roky chřadlo. Ani jednou neporazilo Švédsko, Finsko či Švýcarsko. Třebaže

Semifinále: ČESKO - Finsko 3:4 (33. Sladký, 36. Ondrušek, 55. Šebek - 11. a 33. S. Johansson, 15. Kailiala, 60. Salin), Švédsko - Švýcarsko 7:2

O 3. místo: ČESKO - Švýcarsko 5:8 (29. a 56. Jendrišák, 1. Curney, 4. Ondrušek, 47. Tokoš - 35., 50. a 58. Maurer, 1. a 38. Ch. Meier, 6. Braillard, 12. Camenisch, 58. Rüegger) Finále: Finsko - Švédsko 4:3sn

kouč spoléhá na silnou a sehranou partu, nedokázal z ní vyždímat obětavost. „Tým nepůsobí zarytým dojmem, chybí touha se rvát,“řekl před turnajem bývalý reprezenta­nt Milan Fridrich.

V Rize se florbalist­é semkli, ale měli pošramocen­é sebevědomí. „Měli bychom si začít víc věřit. Když jsme přestali hrát zaďoura, polovinu zápasu jsme přehrávali i Finy. Nebo jsme jim aspoň byli vyrovnaným partnerem,“přemítal po turnaji Jendrišák.

Za dva roky je tu domácí šampionát a tým by měl zapnout dřív než až v zaplněné O areně. Bude třeba vyhrávat už v přípravě. A možná bude nutné pozměnit kádr i vedení. Protože bez zdravé sebedůvěry Češi na švédské a finský mistry nejspíš stačit nebudou.

 ?? Čeští florbalist­é smutní po prohraném utkání o třetí místo. FOTO CESKYFLORB­AL. CZ – MARTIN FLOUSEK ?? Bez medaile.
Čeští florbalist­é smutní po prohraném utkání o třetí místo. FOTO CESKYFLORB­AL. CZ – MARTIN FLOUSEK Bez medaile.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia