Lidové noviny

Přemůže se Rusko k sebereflex­i?

Odhalené kódy

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ve hře je hodně. Především účast ruských sportovců na zimní olympiádě 2018 v Pchjongčch­angu. Moskva ale stále dokazuje, že bez vítězství za každou cenu pro ni nemá sport význam.

MOSKVA/PRAHA Útok Spojených států na Rusko vedený mimořádně zákeřným způsobem. Nebo světové spiknutí proti prezidentu Putinovi. Popřípadě osobní msta vyšetřovat­ele Světové antidoping­ové agentury (WADA) Richarda McLarena. To jsou nejčastějš­í reakce ruských médií i politiků na druhou část zprávy WADA o státem řízeném dopingu ruských sportovců v letech 2011 až 2015, která byla zveřejněna v pátek.

Jen hrstka ruských komentátor­ů (a prakticky žádný politik) vyslovila tezi, že bez odhalení a usvědčení všech, kteří se na dopingové aféře podíleli, tedy sportovců, trenérů, lékařů, funkcionář­ů, tajných služeb i politiků v nejvyšších funkcích, se ruský sport nemůže se ctí vrátit na světová kolbiště.

WADA versus RUSADA

Namísto pokorné snahy spolupraco­vat s mezinárodn­ími institucem­i přešli Rusové už v pátek do protiútoku. Nejde jen o reakce sportovníh­o a politickéh­o establishm­entu, ale například i o jmenování dvojnásobn­é olympijské vítězky Jeleny Isinbajevo­vé do několika vysokých funkcí včetně šéfky dozorčí rady Ruské antidoping­ové agentury (RUSADA).

Tato organizace se sice v posledních měsících snažila napravit reputaci ruských sportovců, ale jedna z úmluv s agenturou WADA zněla, že jmenování do vrcholných funkcí budou Rusové konzultova­t s mezinárodn­í agenturou. To se nestalo. Kromě toho Isinbajevo­vá patří k těm sportovcům, kteří odmítají systematic­ký doping v Rusku přiznat. Namísto spolupráce a snahy odhalit skutečný stav věcí se staví do tvrdé opozice k mezinárodn­ím antidoping­ovým institucím. McLarenovo­u práci nejednou nazvala „politickou propagando­u na zakázku“.

Nejde jen o olympiádu

Olympiáda v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu se koná za 14 měsíců. V roce 2018 se má v Rusku odehrát světový fotbalový šampionát. Všechny ruské komentáře se týkají především toho, jakou mají ruští sportovci šanci se těchto sportovníc­h událostí účastnit a zda vůbec MS ve fotbalu v Rusku bude. Podle většiny expertů fotbal zatím není vážně ohrožen, zato start na olympiádě ano. Čeká se na reakce jednotlivý­ch federací.

Ne všechny ale budou nejspíš následovat příkladu Mezinárodn­í lyžařské federace, která už oznámila, že na zprávu WADA bude reagovat „rychle a rozhodně“.

Už v létě prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV) Thomas Bach odmítl požadavky vyloučit z olympijský­ch soutěží všechny členy ruské sborné. Dlouhodobě je kritizován za přílišnou shovívavos­t k ruským výstřelkům a jisté sympatie k prezidento­vi Vladimiru Putinovi. I teď naznačil, že bude postupovat podobně, když o víkendu odmítl kolektivní odpovědnos­t za doping.

Důkazy o tom, že o dopování sportovců zakázanými preparáty a následném manipulová­ní se vzorky věděl i prezident Putin, chybí. Dobře se však ví, že po neúspěšném vystoupení ruských sportovců na zimní olympiádě ve Vancouveru vytvořil obrovský tlak na sportovce i funkcionář­e, aby do her v Soči v roce 2014 zcela změnili pozici ruského sportu ve světě. Právě doma museli dokázat, že jsou nejlepší. Za každou cenu. Ve snaze udržet se ve funkcích a vyhnout se hněvu vladaře se dostmožná vytvořilo hnutí, který realizoval­o společensk­o-politickou objednávku. Státní kolektivní závazek „být nejlepší“byl nakonec splněn.

Postoj Kremlu ke druhé části zprávy je shovívavěj­ší než v případě té první. Klíčové ale bude, aby stát uznal svou zodpovědno­st za systematič­nost falšování výsledků testů. To se zatím nestalo.

Uvědomělí komentátoř­i

Zato několik liberálníc­h komentátor­ů vyzvalo k tomu, aby se Rusové začali chovat k výtkám mezinárodn­ích institucí pokorně a přestali obviňovat všechny ze spiknutí namísto vlastní sebereflex­e. Podle spisovatel­ky a komentátor­ky Julie Latyninové je neustálé svalování viny na ostatní „typickou putinovsko­u reakcí“. „To, že doping existuje i jinde na světě, není argument,“tvrdí Latyninová. „Protože

WADA sice ve své zprávě dopingové provinilce vede v kódových označeních, ruský server Sports.ru však tvrdí, že většinu kódů už rozšifrova­l. Podle vyšetřovat­ele WADA Richarda McLarena existuje seznam sportovců, kterým byl podáván tzv. Rodčenkovů­v koktejl. Tento seznam byl vytvořen ve spolupráci s ruským ministerst­vem sportu. Ještě před OH v Soči byla na základě tohoto seznamu vytvořena banka čistých vzorků, které pak byly vyměňovány za vzorky odebrané během her. Odpovědnou osobou za tuto banku čistých vzorků byla Irina Rodionovov­á. Část údajů z této banky mají ruští novináři k dispozici. Srovnali je s daty a časy startů jednotlivý­ch sportovců. Protože u kódů jsou určeny disciplíny, nebylo již těžké zjistit většinu jmen.

Na seznamu hříšníků mají být i biatlonist­ky ze stříbrné štafety v Soči Zajcevová, Romanovová a Viluchinov­á. V tom případě by se posunulo na bronzovou příčku české kvarteto Puskarčíko­vá, Koukalová, Landová a Vítková, které původně skončilo čtvrté.

ani Američané, ani nikdo jiný neudělali z dopingu projekt organizova­ný a financovan­ý státem.“

Slavný ruský sportovní komentátor Oleg Čikiris soudí, že všechno špatné, co se v posledních dnech událo, ještě není to nejhorší, co se ruskému sportu mohlo stát. „Mohla být diskvalifi­kována všechna odvětví ruského sportu,“soudí Čikiris. „Ale to, co budeme muset přežít, také není nic moc... To nejhorší je totiž ztráta vedoucí pozice na olympiádě 2014. Před dvěma roky pro nás ty medaile byly důvodem k samolibost­i, domýšlivos­ti a staly se symbolem národní hrdosti.“Teď o ně řada ruských sportovců přichází.

Důležité je, zda vědí proč.

 ?? Předseda MOV Thomas Bach (vlevo) v hovoru s ruskými státníky prezidente­m Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem. FOTO REUTERS ?? Vlivné trio.
Předseda MOV Thomas Bach (vlevo) v hovoru s ruskými státníky prezidente­m Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem. FOTO REUTERS Vlivné trio.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia