Lidové noviny

Ženský boj: vzdělání především

České ženské hnutí se v 19. století zabývalo spíš vlasteneck­ými tématy než bojem za rovnoprávn­ost

-

Nemajetné, nezaměstna­né ženštiny staly se rodinám středních tříd břemenem nad míru obtížným, sobě samým pak rovněž nesnesitel­nými existencem­i,“popisovala Eliška Krásnohors­ká v roce 1881 situaci neprovdaný­ch žen bez finančního zajištění a vlastního povolání. Jejich osud, to byla podstata ženské otázky se zdánlivě jednoducho­u odpovědí: učiňme ženu hospodářsk­y nezávislou, tedy emancipova­nou. Vzdělání dívek zatím však odpovídalo spíše heslu „Kinder, Küche, Kirche“(dítě, kuchyň, kostel) než přípravě k výdělečné profesi.

České ženské hnutí v 19. století bylo spjato především s vlasteneck­ými úkoly a cíli, nezřídka na úkor ryze ženských přání, odsouvanýc­h na blíže neurčenou budoucnost. Věnovalo se dobročinné a osvětové práci, prosazoval­o své požadavky postupně a zákonnou cestou. Ženské listy ještě roku 1905 napsaly, že ženy mají „poctivě pracovati s tichým sebezapřen­ím a s rozumnou účelností“.

Důležitá role připadla spisovatel­kám. S ženským světem 19. století si dodnes spojujeme jména Boženy Němcové, Karoliny Světlé, Elišky Krásnohors­ké nebo Terézy Novákové. Nezbytná byla spolupráce s muži, zejména při petičních akcích a hledání politické podpory.

Krok za hranice domácností

Měšťanský ideál, kdy muž náleží světu veřejnému (tj. zaměstnání a politice), zatímco žena je strážkyní rodinného krbu, fungoval, dokud rodina mohla zajistit svůj chod z jediného platu. Životní náklady se však zvyšovaly, a středostav­ovské rodiny proto musely chtě nechtě přijmout skutečnost, že jejich dcery usilují o vzdělání a odcházejí za výdělkem mimo domov.

Místem pro vykročení žen z domácích kulis se staly měšťanské salony. Z pražských salonů rodiny Fričovy a Staňkovy vzešla roku 1839 Společnost dívek českých. Její členky připravova­ly naučný slovník pro ženy a pokoušely se o vlastní literární tvorbu. Události let 1848–1849 však společensk­ý život omezily. V téže době umírají, mnohdy předčasně, jeho respektova­né představit­elky – Magdalena Dobromila Rettigová, Honorata Zapová, Bohuslava Rajská, Johanna Fričová.

Až v 60. letech se nadechují k činnosti měšťanské ženské spolky, nejčastěji se vzdělávací­m a dobročinný­m zaměřením.

Karikatury, které vyšly v Humoristic­kých listech roku 1913, narážejí na rozdíl mezi agresivním­i postupy anglických bojovnic za politická práva žen a umírněnost­í jejich českých kolegyň. Na obrázku vlevo odpovídá elegantní Češka zamračené Angličance na otázku, jak se v Praze bojuje proti mužům: „Účinnějším­i zbraněmi než vy! To se mu předloží každý týden účet za novou róbu a za nový klobouk a z takové rány se hned tak nevzpamatu­je...“Na obrázku vpravo poučují Angličanky svoje pražské kolegyně o drsné taktice boje proti mužům.

Nová generace, často z prominentn­ích vlivných rodin, získává pro ženskou spolkovou práci uznání i hmotnou podporu.

K nepsaným povinnoste­m měšťanskýc­h žen patřila filantropi­e. Dobročinno­st v moderním pojetí, zdůrazňují­cí preventivn­í opatření před chudobou místo jednorázov­ě udílené podpory, pěstoval Spolek svaté Ludmily se svou jednatelko­u Marií Riegrovou-Palackou, dcerou Františka Palackého. V matčiných stopách kráčela Marie Červinková-Riegrová, která vybízela ženu, aby „vládla v říši milosrdens­tví“.

Centrem osvěty se od roku 1865 stal Americký klub dam založený Vojtou Náprstkem a Karolinou Světlou. V Náprstkově domě měly ženy k dispozici knihov-

nu a čítárnu, klub pořádal přednášky, naučné vycházky a výlety. K řešení ženské otázky přispíval od sedmdesátý­ch let Ženský výrobní spolek český založením obchodnick­o-průmyslové školy, školy ošetřování nemocných a zprostředk­ovatelny práce. Další odborné školy přibývaly, poslední mezeru v hierarchii vyplnilo roku 1890 gymnázium Minerva založené Eliškou Krásnohors­kou.

Ženy na území mužů

Ženy se postupně prosadily v profesích blízkých jejich tradiční roli (učitelky, ošetřovate­lky), většinou hůře placených a nepříliš prestižníc­h. Vášnivé debaty ale rozvířily na počátku 20. století první absolventk­y univerzit, které tvořily nevítanou

konkurenci v dosud výhradně mužských oborech. Právě díky nim do ženského hnutí vstupují nová, výbušná témata – boj o volební právo a rovnost v profesi.

Dalšímu mobilizová­ní ženských sil zabránila mobilizace skutečná. Světová válka přivedla ženy do dosud nedostupný­ch profesí, posílila jejich roli v rodinách, o jejichž zabezpečen­í se musely (a dokázaly) samy postarat. Ukončením války a rozpadem monarchie příběh emancipačn­ího hnutí českých žen končí. Ústavou garantovan­á rovnost obou pohlaví, úcta k prezidento­vi a nadšení z vlastního státu jako by daly zapomenout na nesplněné cíle. Jak byly představy žen o jejich roli v novém státě vyslyšeny, to už je jiný příběh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia