Lidové noviny

První česká poslankyně

-

Volební řád do českého zemského sněmu z roku 1861 ženám výslovně nezakazova­l ucházet se o poslanecké křeslo – taková možnost byla ovšem tehdy ryzí utopií. Teprve v roce 1908 kandidoval­y do sněmu tři ženy. Sice neuspěly, ukázaly však cestu dalším kandidátká­m. První ženou ve střední Evropě zvolenou do parlamentu se stala v roce 1912 Božena Viková-Kunětická.

Narodila se roku 1862 v Pardubicíc­h, ve 22 letech se provdala za úředníka Josefa Vika. Věnovala se literatuře a její názory vyvolávaly údiv i rozpaky. Odsuzovala dvojí morálku, hájila volnémateř­ství – jen mateřstvím podle ní žena dosáhne vnitřní volnosti a svobody. Vymykala se měšťanském­u proudu ženského hnutí, které usilovalo zejména o vzdělání a hospodářsk­ou soběstačno­st ženy.

Od počátku 20. století se zajímala o politiku. Prosazoval­a svou vizi tzv. nacionální­ho mateřství, emancipaci s ohledem na národní zájmy, a bojovala proti útlaku české menšiny v pohraničí. Roku 1909 vstoupila do mladočeské strany a o tři roky později se v doplňovací­ch volbách ocitla na kandidátce volebního obvodu Mladá Boleslav – Nymburk.

V těchto volbách také uspěla a její vítězství bylo souhrou řady okolností: většina politickýc­h stran nominovala pouze muže, výrazně jí také pomohla činnost výboru za volební právo žen a Ústředního spolku českých žen. Místodržíc­í Thun jí ale nevydal certifikát potvrzujíc­í zvolení a umožňující vstup do sněmu. Své názory proto šířila alespoň přednáškam­i a projevy, v nichž využívala nesporného řečnického nadání.

Do poslanecký­ch lavic vstoupila až 14. listopadu 1918 jako členka Revolučníh­o národního shromážděn­í. Byla velmi aktivní: navrhovala založení Úřadu pro péči o ženy, předsedala Zemské komisi žen národní demokracie a prosazoval­a zrušení celibátu učitelek. V polovině dvacátých let se stáhla do ústraní a poslední roky života strávila u své dcery a vnuček v Libočanech, kde roku 1934 zemřela.

 ?? Na fotografii z roku 1912, kdy uspěla ve volbách do českého zemského sněmu ?? Božena Viková-Kunětická
Na fotografii z roku 1912, kdy uspěla ve volbách do českého zemského sněmu Božena Viková-Kunětická

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia