Lidové noviny

Trump má rád lidi z Goldman Sachs

- ISTVÁN LÉKO

Neposlouch­ejte bankéře! Takto by se dal shrnout názorový kotrmelec, který předvedl generální ředitel Goldman Sachs. Jeden z nejmocnějš­ích investiční­ch bankéřů světa Lloyd Blankfein svým vysoce postaveným manažerům ještě v září chytře napsaným dopisem prakticky zakázal, aby finančně podporoval­i Donalda Trumpa. A koncem října na CNN vyjádřil podporu (verbální imateriáln­í ve formě mnoha milionů dolarů) jednomu z kandidátů na prezidenta USA (Hillary Clintonové), což se v historii banky ještě nikdy nestalo. „Trump je velmi chytrý kluk a byznysmen. Vůbec nejsem pesimista proto, že vyhrál. Možná že Trump bude mnohem lepším prezidente­m než jakýkoliv jiný kandidát, který s ním o Bílý dům soutěžil,“prohlásil Blankfein v rozhovoru pro německý list Handelsbla­tt. Problém je pouze to, jak šéf Goldman Sachs pozna-

SHORT

menal, že Trump je v politice nováček. Pravda je, že Goldman Sachs a sám Blankfein, který drží úctyhodný balík akcií této banky, patří mezi největší beneficien­ty z Trumpova vítězství. Od vyhlášení výsledku voleb cena cenných papírů této banky vzrostla o 33 procent a nový prezident z řad manažerů Goldman Sachs povolal do svého týmu řadu lidí, například ministra financí Stevena Mnuchina. Zvolení Trumpa způsobilo obrovské pohyby na globálních trzích. Tržní kapitaliza­ce burz od Trumpova vítězství vzrostla o zhruba 2000 miliard dolarů. Dolar je na desetileté­m maximu vůči měnám obchodně důležitých partnerský­ch zemí, nejvíce z hodnoty ztratil japonský jen.

Donald Trump nezahálí. S japonskou firmou SoftBank domluvil investici v USA až ve výši 50 miliard dolarů, čímž prý v příštích letech vznikne 50 tisíc nových pracovních míst. Podrobnost­i o dohodě zatím nejsou k dispozici, ale Japonci by rádi investoval­i do amerických startup podniků. Prezident SoftBank Corporatio­n Masajoši Son však prozradil, že o schůzku s Trumpem žádal on a že se mu avizovaná politika nového prezidenta, zejména zjednoduše­ní administra­tivy, moc líbí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia