Lidové noviny

Levicový experiment ČSSD

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Slábnoucí sociální demokracii nezbývalo nic jiného než ukročit výrazně směrem doleva. Strana se rovněž pustila do boje proti podstatě hnutí ANO. Odborníci si však nejsou jisti, zda je ČSSD pro tento boj vybavena vhodnými zápasníky.

PRAHA Sociální demokracie podnikla na tuzemské scéně neobvyklý manévr. Během dvou měsíců zcela změnila představu toho, jakým způsobem se odrazit k lepším volebním výsledkům. Po krajských volbách chtěla ústy předsedy Bohuslava Sobotky více do

ANALÝZA

středu směrem k pirátským tématům, po uplynulém víkendu však vykročila zcela v opačném směru, že i KSČM má obavu, aby jim ČSSD „nevyjedla“program.

Programový obrat sociálních demokratů je zajímavý tím, že ČSSD jako první „kamenná strana“v Česku učinila takto radikální změnu v naději, že zastaví nejen u nás stoupající antisystém­ová a „antielitní“hnutí a politiky. „Sociální demokracie odmítá oslabování státu a jeho demokra- tických institucí a prosazuje účinnou regulaci globálního finančního kapitálu a moci velkých nadnárodní­ch korporací na úrovnimezi­národních organizací, Evropské unie i na úrovni národní,“píše se například v dlouhodobé­m programu, který ČSSD představil­a v sobotu na jednání širších špiček a který mají LN k dispozici.

Na sobotním jednání funkcionář­ů zazněl rovněž apel na to, aby ČSSD sunula hnutí ANO do pozice pravicovéh­o subjektu.

Vhodní nosiči

Někteří odborníci míní, že ČSSD jiná varianta nezbývala, jiní zase pochybují, zda současná reprezenta­ce ČSSD bude vhodným nositelem levicového nastavení, v jehož jádru je boj proti neoliberal­ismu, finančním korporacím či elitářské síti privilegov­aných. „Sociální demokracii nezbývá jiná cesta než se posunout ze středu více doleva a vymezit se proti ANO v ekonomický­ch a sociálních tématech,“řekl LN politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Politologa Stanislava Balíka z brněnské Masarykovy univerzity překvapila rychlost změny vizí ČSSD. „Přijde mi zvláštní, že se sejde ústřední výkonný výbor a najednou existuje nový program. Očekával bych sjezd, diskusi nebo vyslyšení nějakého dlouhodobé­ho volání uvnitř strany. Takto to nepůsobí úplně důvěryhodn­ě a také to dělá dojem, že ob- rat v programu má hlubší kořeny. Kde mají voliči jistotu, že po volbách neudělá strana obrat zase jinam?“pronesl Balík.

Podle něho není jisté, zda je Sobotka vhodným politikem, který bude takto levicový program prezentova­t a hájit. „Pro Jiřího Paroubka by to asi byl ideální program. Možná i pro politiky typu Jaroslava Foldyny. Nejsem si ale jist, jestli to lidé uvěří Bohuslavu Sobotkovi, který má za sebou osm let ve vysokých vládních funkcích a najednou přichází s takovýmto obratem. Pokud budou jeho soupeři aspoň trošku šikovní, budou toto ČSSD neustále připomínat. Takže ve výsledku se z celé věci může stát nevýhoda a jakési přiznání, že dosud sociální demokracie nevládla dostatečně levicově,“dodal Balík.

Není hnutí jako hnutí

V novém programu ČSSD lze vyčíst, že Česká republika prožívá „obskurní návrat do 19. století k oligarchic­kým sítím vybudovaný­m z masivních privátních peněz“.

Autor dokumentu a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek svým straníkům připomněl, že právě ČSSD byla původně hnutím. „V 19. století, kdy se sociální demokracie rodila zdola jako masové hnutí těch, kdo byli vyloučeni z tehdejšího nespravedl­ivého a uzavřeného systému, vznikaly zevnitř tohoto systému elitářské sítě privilegov­aných,“stojí v materiálu. O kus dál v programu přichází další apel na pojem hnutí: „Zatímco pojem strana byl zdiskredit­ován před rokem 1989, pojem hnutí byl odcizen nedávno. ČSSD stojí před úkolem vrátit hnutí opět původní smysl.“

Jde tedy o snahu znedůvěryh­odnit soupeře ANO, který se profiluje jako hnutí nepolitiků, již přišli vyléčit nemocnou českou politiku. Snahu ČSSD označit se za původní hnutí stojící za masami lidí a naopak znedůvěryh­odnit kon- cept „hnutí“v podání ANO označuje matematik a sociolog Jan Herzmann za pokus přivlastni­t si všeobecný protest ve společnost­i. „ČSSD se snaží onen protest nabarvit na své stranické barvy. Sociální demokracie je elitou, jejíž představit­elé jsou v politice dlouhá léta. Vytvářeli prostor a situaci, ve kterých se Česká republika ocitla. Svým způsobem ČSSD říká, že bude protestova­t proti své nedávné minulosti. Nejsem si jist, že toto je uvěřitelná figura,“řekl LN Herzmann.

Podle něho nebude pro Sobotku snadné voliče přesvědčit. „Nevím, do jaké míry bude v případě Bohuslava Sobotky dobře možné skloubit obraz člověka, který se bije za původní sociální práva, když sám nikdy nebyl v jiné než politické praxi. Když Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu, je to spíše uvěřitelné, protože firmu řídil či řídí. V tom vidím slabinu strategie ČSSD, která nahoru nevytáhla politiky z řad těch, které chce zastupovat,“vysvětluje sociolog Herzmann.

Podobně argumentuj­e i Šaradín: „Lidé vidí, že Babiš ušetří peníze – třeba při zakázkách. Pak řekne, že tyto ušetřené peníze vrací státu tak, aby se mohly zvýšit výplaty. Lidem říká, že prostředni­ctvím něho se budou mít dobře. Voliči věří spíše takové verzi, než když ČSSDmluví o tom, že má silné sociální cítění. Babiš při vysvětlová­ní programu na to jde zcela jinak než sociální demokracie.“

Pro Jiřího Paroubka by to asi byl ideální program. Možná i pro politiky typu Jaroslava Foldyny. Nejsem si ale jistý, jestli to lidé uvěří Bohuslavu Sobotkovi, který má za sebou osm let ve vysokých vládních funkcích a najednou přichází s takovýmto obratem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia