Lidové noviny

Kdo komu plení levicová témata

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ostře levicový směr, který ČSSD vyhlásila na svém víkendovém setkání, nazlobil komunisty. Stejně jako se sociální demokraté hněvají na Andreje Babiše (ANO), že jim plení program, vadí teď komunistům, že se oranžoví inspirují u nich. Konkrétně v tématu zavedení pravidla, že čím vyšší je výdělek, tím vyšší je zdanění. „Je to jen opisování našeho programu,“rozhořčil se předseda komunistů Vojtěch Filip pro včerejší Právo.

Výhrada opisování není úplně oprávněná, a to ani kvůli progresivn­ímu zdanění. Sociální demokraté se jím zaštiťoval­i už v programu pro předčasné sněmovní volby v roce 2013. Pravda ale je, že v předvolebn­ím dokumentu KSČM a ČSSD z doby před třemi lety je mnoho styčných ploch. Obě strany třeba už tehdy navrhovaly prosazení zákona o lobbingu, což je teď jedno z témat nového ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) – ve veřejném rejstříku mají politici hlásit, kdo u nich zkoušel prosadit svůj pohled na svět.

Tím, že se sociální demokraté rozhodli zabydlet mnohem víc vlevo od pomyslného politickéh­o středu, přirozeně vplouvají do vod, na které si navykli komunisté, a v některých bodech skutečně již dříve formuloval­i řešení, s nimiž teď ve své dlouhodobé vizi přichází ČSSD. Jde například o podporu neziskovýc­h bytových organizací. To je model, který funguje v některých západních státech. Spojuje v sobě výhody soukromé firmy, jíž jde o správné hospodařen­í, a obce, pro niž je hlavním úkolem zajistit veřejnou službu – v tomto případě dostupné bydlení pro seniory, samoživite­le nebo mladé rodiny.

S předstihem komunisté vymysleli i to, že se má na kulturu posílat jedno procento státního rozpočtu ročně. Stejně jako návrh, aby se u financován­í kultury zavedly daňové asignace – každý, komu se z platu strhávají peníze, bymohl u části z nich určit, nač přesně mají být použity.

Pořád ale zůstává jedna významná oblast, v níž se sociální demokraté od komunistů diametráln­ě odlišují – zahraniční politika. ČSSD chce republiku udržet v evropských i euroatlant­ických spojenectv­ích, zatímco KSČM by ráda zrušila NATO, nebo z něj aspoň zemi odvedla. Po brexitu se také strana s třešněmi ve znaku přikláněla k možnosti, aby o podobném kroku Češi rozhodli v referendu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia