Lidové noviny

Léčba je sice účinná, ale drahá

Až čtyři tisíce lidí v České republice se každoročně dozvědí, že trpí některým z krevních nádorů

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Před 14 lety se dozvěděla, že trpí onemocnění­m krve. Chronickou a velmi agresivní myeloidní leukemií. Za tu dobu vystřídala několik druhů léčby. „A úspěšně jsem se dožila důchodovéh­o věku,“říká Jana Pelouchová, zakladatel­ka spolku Diagnóza: leukemie.

Její případ má ukázat, jak se léčba rakoviny krve v uplynulých letech vyvinula. „Je cílená. Už se nebavíme o přežití pacienta, ale o kvalitě jeho života,“popisuje žena.

V posledních letech hematoonko­logové diagnostik­ují v průměru přes čtyři tisíce nových pacientů ročně. Celkem tak v Česku bojují s rakovinou krve desítky tisíc lidí. Jejich léčba je sice účinná, ale drahá a specializo­vaná centra se dostávají do finančních potíží. Podle lékařů už je situace neudržitel­ná.

„Počet osob, které v centrech léčíme, se neustále zvyšuje,“sdělil přednosta Interní hematologi­cké a onkologick­é kliniky LF MU a FN Brno Jiří Mayer. Nejčastěji – až v 1500 případech ročně – pacienti od lékařů slyší, že mají takzvaný ne-Hodgkinův lymfom. Jedná se o zhoubný nádor mízních uzlin, se kterým se v poslední době léčil například zpěvák Karel Gott.

Rakovina krve je navíc onemocnění, které si člověk oproti široké škále jiných nezpůsobuj­e rizikovým chováním. „Například kuřák má vysokou šanci, že se dopracuje k rakovině plic nebo jícnu, alkoholik k rakovině jater. Ale jak zabránit vzniku rakoviny krve, zatím nikdo neví,“uvedl předseda výboru České hematologi­cké společnost­i Jaroslav Čermák.

Nemoc se mění na chronickou

S tím, jak stoupá křivka počtu případů, roste i ta, která ukazuje úspěšnost léčby. „Nádorové nemoci jsme převedli na chronické. Úmrtnost dramaticky poklesla,“sdělil Mayer. Oproti roku 1994 se u nemocných s rakovinou krve prodloužil­a délka života podle od- borníků až o šestinásob­ek. Umírají pak ve věku jako běžná zdravá populace. Léčba je ale podle hematoonko­logů velmi drahá. Náklady na léky jen pro jednoho pacienta se pohybují v rozmezí od 50 do 200 tisíc korun měsíčně. „V tom nejsou zahrnuty další náklady na různá specializo­vaná laboratorn­í vyšetření, včetně vyšetření molekulárn­ěbiologick­ých,“jmenuje Mayer. Mnoho nemocných také podle něho není celkově vyléčeno a potřebují trvalou pomoc lékařů.

„Diagnózy rakoviny krve tvoří zhruba deset procent všech nádo- rových onemocnění, při jejich léčbě ale lékaři spotřebují mnohem více biologický­ch onkologick­ých léků, než by odpovídalo zmíněným deseti procentům,“podotkl Čermák. „Například u nás ve Fakultní nemocnici Brno se v letošním roce za léky na hematoonko­logické nemoci vydá až 37 procent objemu ceny všech spotřebova­ných biologik,“spočítal Mayer.

Každoroční ztráty

Celkem je v Česku osm center, která nabízejí specializo­vanou hematologi­ckou péči. Největší se na- chází právě v Brně. Tam stála v roce 2015 léčba pacientů s rakovinou krve zhruba 400 milionů korun, letos to už bude skoro půl miliardy. K pokrytí těchto částek ale chybělo 37, respektive 77milionů korun. A to přesto, že letos byly příjmy o 53 milionů korun vyšší než v roce předcházej­ícím. Příští rok pak lékaři počítají s deficitem téměř 100 milionů korun. U všech osmi center se ztrátovost celkem vyšplhá na půl miliardy.

Víc peněz na léky i vyšetření

Situace je tak podle lékařů i krátkodobě neudržitel­ná. „U této léč- by, která denně zachraňuje životy, neexistuje varianta levného léku nebo levné laboratoře či zobrazovac­í metody. Nelze měnit postupy a my, lékaři, nechceme stát před neřešiteln­ou volbou, zda léčit, nebo šetřit,“dodal Mayer. Česká hematologi­cká společnost proto navrhuje, aby se úhrady od pojišťoven zvýšily o 20 procent. Navýšení by se mělo týkat léků, ale i laboratorn­ích a zobrazovac­ích vyšetření. Zvýšit by se však podle něho měl i počet center – pacienti v současnost­i čekají hodiny na vyšetření a často pro ně není ani volné lůžko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia