Lidové noviny

Hra o vyšetřovat­ele v kauze „Vlak“

Chtěl někdo ovlivnit arbitráž mezi Škodou Transporta­tion a Českými drahami? To mají zjistit bývalí podřízení podezřeléh­o detektiva

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Vyšetřován­í politicky citlivé arbitráže mezi Škodou Transporta­tion a Českými drahami (ČD) má další zajímavou zápletku. LN zjistily, že kauzu, které se v policejním prostředí přezdívá „Vlak“, vyšetřují detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), jimž do zatčení na začátku května velel šéf odboru korupce protikorup­ční policie Radek Holub. Ten je přitom podezřelý, že do případu kolem Škodovky a drah účelově zasáhl vytvořením kompromitu­jících materiálů proti vlivnému právníkovi Karlu Muzikářovi, jehož advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges zastupuje dráhy – a to právě ve zmiňované arbitráži se Škodovkou.

Někdejší elitní policista Holub je kvůli podezření z vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu trestně stíhán v kauze známé jako Beretta, v níž uvázli i soukromý detektiv a expolicist­a Igor Gáborík či státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Dopis, nebo pokuta!

Případ Vlak má na starosti NCOZ a dozoruje jej Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Vyšetřovat­elé se zabývají okolnostmi a pozadím miliardové arbitráže mezi plzeňskou strojírnou Škoda Transporta­tion a Českými drahami o dodávku lokomotiv. Prověřuje se, zda rozhodci nepoškodil­i České dráhy (státní podnik musel na základě verdiktu Škodovce zaplatit – navzdory zpožděné dodávce – 1,1 miliardy korun). Policie si rovněž vyžádala dokumenty týkající se právního zastupován­í Českých drah kanceláří Weil v arbitráži se Škodou Transporta­tion.

Na případu pracují vrchní komisařka D. S. a komisař M. H. (jejich identitu LN znají), kteří do zrušení protikorup­ční policie letos v červenci působili na odboru korupce, vedeném zmiňovaným Holubem. Poté, co v říjnu LN informoval­y o podrobnost­ech kauzy Beretta a podezření z přípravy účelových materiálů proti advokátovi zastupujíc­ímu České dráhy v arbitráži se Škodou Transporta­tion, napsal Muzikář vedení Českých drah dopis. „Jedná se o velmi závažné skutečnost­i, které mohou svědčit o snaze nelegálním­i prostředky ovlivnit obranu Českých drah proti rozhodčímu nálezu ve věci sporu se Škodou Transporta­tion ohledně pozdní dodávky lokomotiv,“napsal advokát v dopise, který mají LN k dispozici.

Vedení drah se vzápětí obrátilo na policejní centrálu a sdělilo jí, že úniky informací z trestních spisů (případ Beretta) mohou státnímu podniku způsobit rozsáhlou škodu. „Vzhledem k tomu, že policie opakovaně od Českých drah vyžadovala mimo jiné velice dů- věrné dokumenty, mohly by mít údajné úniky informací ze spisu zcela zásadní vliv na právní postavení Českých drah v řízeních, prostředni­ctvím nichž se domáhají svých nároků,“napsal právník ČD Tomáš Sunegha odboru korupce při NCOZ. Dráhy rovněž požádaly, aby jim policie přiznala status poškozené strany a ony mohly nahlédnout do trestního spisu kauzy Beretta.

Reakce NCOZ byla poněkud zvláštní a podle zdrojů LN ve vedení ČD ne příliš standardní. Vrchní komisař M. H. vyzval vedení drah, aby do dvou dnů poskytly policii Muzikářův dopis. Když komisaři nebylo vyhověno, pohrozil, že nedodají-li Muziká- řovo psaní do dalších dvou dnů, hrozí státnímu podniku pořádková pokuta až 50 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že případ Vlak vyšetřují bývalí podřízení obviněného detektiva Holuba, se nelze vyhnout spekulaci o podjatosti daných vyšetřovat­elů. Mluvčí NCOZ takovou věc odmítá. „Obecně mohu sdělit, že nesdělujem­e (respektive nepotvrzuj­eme) identitu policistů našeho útvaru. Ovlivňován­í trestního řízení vedeného naším útvarem vylučujeme,“napsal LN Jaroslav Ibehej.

O změně policejníh­o útvaru (jako se tomu stalo v kauze Beretta, v níž po policejní reorganiza­ci kauzu vyšetřován­í namísto NCOZ přebrala Národní protidro- gová centrála) neuvažuje dozorový státní zástupce Boris Havel. „Ke změně policejníh­o orgánu či odnětí věci není dán zákonem stanovený důvod,“sdělil LN žalobce z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. Zda případ Vlak bude odložen, nebo dojde ke spuštění trestního stíhání, by mělo být jasné do konce roku.

Nebezpečný systém

Případ Beretta patří k nejožehavě­jším trestním případům poslední doby. V justičních kruzích se lze setkat s podezřením, že kauza takzvaně vyhodila pojistky a vedla ke „slavné“policejní reorganiza­ci, v jejímž důsledku řady policie opustil bývalý šéf protimafiá­n- ské jednotky Robert Šlachta. Právě jeho útvar za dozorování pražského vrchního státního zastupitel­ství, vedeného Lenkou Bradáčovou, kauzu proti elitním policistům (a expolicist­ům) a státním zástupcům v květnu spustil.

Podle vyšetřovat­elů ve zmíněné skupině osob existoval systém na vynášení informací z trestních spisů a výrobu kompromitu­jících materiálů. Systém podle informací, které ke kauze nashromážd­ily LN, fungoval tak, že soukromý detektiv Gáborík pro klienty své společnost­i GSM H získával choulostiv­é údaje z databází. S žádostí o informace se obracel na detektiva Holuba a žalobkyni Máchovou. Podle detektivů za získané materiály Gáborík platil.

„Ve funkci nejvyšší státní zástupkyně jsem zažila, že se leckdo ve prospěch někoho snažil zákon ohnout takzvaně o kandelábr. Setkali jsme se s tím v kauze Čunek, abych uvedla příklad. Že by si ale někdo dovolil účelově kriminaliz­ovat nevinného člověka, to jsem ještě nezažila,“řekla LN poslankyně Marie Benešová (za ČSSD), jež v kauze Beretta zastupuje Muzikáře. Právě on se podle policie stal obětí dua Gáborík–Holub. Autorem „kompra“, které mělo Muzikáře účelově kriminaliz­ovat, byl dle vyšetřovat­elů Holub, jenž měl přístup do policejníc­h databází. Při předávce materiálů Gáboríkovi ho však Šlachtův útvar letos v květnu zatkl.

Muzikář se domnívá, že snaha poškodit ho může souviset právě se sporem o plzeňské lokomotivy. „Někdo mohl mít obavu, že v současných sporech, a jedním z nich je i arbitráž pro dráhy o pozdě dodané lokomotivy, budeme úspěšní a vyhrajeme. Takže mohl být zájem nás z nějakého sporu dostat pryč a tím snížit šanci našeho klienta na vítězství. Když někdo rozšíří, že jste podezřelý z nějaké kriminální činnosti, a přiloží k tomu papír od policie, jenž vypadá jako pravý, kdopak si vás asi nechá jako právníky?“řekl LN Muzikář, kterýměl v minulosti blízko k pražské radnici Pavla Béma a jehož kancelář na sebe upozornila například zastupován­ím japonské banky Nomura ve sporech s ČSOB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia