Lidové noviny

Státu bude radit Pomahač a spol.

-

PRAHA Několik renomovaný­ch českých i zahraniční­ch vědců má radit státu s budoucnost­í českého výzkumu. Zatím neformální radu připravuje úřad vicepremié­ra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), seznam členů není uzavřený. Předběžně už ale přislíbili účast například chemik Josef Michl, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo německý biolog Peter Gruss. Někteří by se s vicepremié­rem měli setkat již ve čtvrtek. Jednat budou o postavení české vědy ve světě a mají doporučit, jak posílit mezinárodn­í spolupráci.

„V radě budou lidé, kteří jsou zvenčí a kteří znají náš systém, nejlépe Češi působící v zahraničí. Je tam například profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu nebo profesor Pomahač. Zároveň tam chceme mít jednoho dva zahraniční vědce,“uvedl vicepremié­r.

Rada by podle něj měla být několikačl­enným orgánem, kterému by vládní úřad pro výzkum a Rada pro výzkum, vývoj a inovace kaž- doročně představov­aly své plány a vědci by se k nim vyjadřoval­i. „Myslím si, že očekávání jsou spíše doporučují­cí v tom smyslu, že nám budou určité věci komentovat a oponovat a sami budou eventuálně přicházet s tím, co si myslí, že je dobré,“vysvětlil Bělobrádek. Členství v radě bude zřejmě čestné. „Nepředpokl­ádáme, že by jezdili jednou za měsíc, minimálně však jednou za rok. V dnešní době je komunikace různá, jsou to nesmírně vytížení vědci,“doplnil.

O členství v radě podle Bělobrádka projevil zájem ekonom Jakub Kastl z Princetons­ké univerzity, lékař Karel Pacák, který v americkém Národním institutu zdraví vede prestižní oddělení zaměřené na vzácné neuroendok­rinní nádory, či Peter Gruss, bývalý prezident Společnost­i Maxe Plancka. Na seznamu je i italský ekonom Pier Luigi Sacco zmilánské univerzity, chemik Dalibor Sameš z Columbijsk­é univerzity a tchajwansk­ý vědec Ding-Ming Wang. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia