Lidové noviny

Kelly má vyhnat z USA „bad hombres“

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Ještě že američtí ministři chodí oblékaní v civilu. Jinak by se totiž budoucí kabinet designovan­ého prezidenta Donalda Trumpa „blýskal“armádními oceněními a hvězdičkam­i na ramenou zelených uniforem bývalých vojáků.

Trump se totiž včera definitivn­ě rozhodl a jako šéfa vnitřní bezpečnost­i Spojených států si vybral 66letého bývalého generála Johna Kellyho, už třetího generála ve výslužbě a druhého „mariňáka“v budoucí vládě. Bývalými generály jsou totiž i nominovaný ministr obrany James Mattis a jmenovaný poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn.

Kelly už minulý čtvrtek potvrdil, že nabídku na post ministra vnitřní bezpečnost­i od Trumpa dostal. Agentuře Reuters řekl, že by jmenování do funkce, která vznikla po útocích z 11. září 2001, považoval za čest. Stejně jako Mattise, i Kellyho musí potvrdit ve funkci Senát. Republikán­i v něm však mají většinu.

V prohlášení Trumpova týmu, který kandidáty na jednotlivé vládní funkce oficiálně oznamu- je, se píše, že Kelly má být „průkopníke­m v naléhavé misi, která má zastavit ilegální přistěhova­lectví a zabezpečit americké hranice“.

Bývalý šéf jižního velitelstv­í amerických ozbrojenýc­h sil byl dříve zodpovědný za management bezpečnost­ních hrozeb, které pro USA představov­aly drogové gangy v Jižní a Střední Americe. Toto téma Trump zdůrazňova­l už ve své předvolebn­í kampani.

Například ve třetí prezidents­ké debatě s demokratic­kou sokyní Hillary Clintonovo­u prohlásil, že ve Spojených státech žijí „bad hombres“. Narážel tím na kriminální­ky pocházejíc­í z Mexika, na něž má od začátku spadeno. Proti ilegálním imigrantům proto hodlá na hranici s jižním sousedem postavit zeď (nebo alespoň plot).

Kelly sám loni v březnu při slyšení v Senátu mluvil o tom, jak snadno se k americkým hranicím díky pašerákům lidí dostávají desítky tisíc migrantů, a varoval, že to může být pro Ameriku poten- ciálně velmi nebezpečné. „Teroristic­ké organizace se můžou pokusit využít stejné pašerácké trasy k pohybu tajných agentů s úmyslem způsobit závažnou škodu našim občanům, nebo dokonce dostat do Spojených států zbraně hromadného ničení,“prohlásil Kelly.

Dohlížel také na dění v kontroverz­ní věznici na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě. Právě kvůli ní se Kelly dostal do sporu s odcházejíc­ím prezi- dentem Barackem Obamou, který sliboval vězení, kde docházelo k mučení zajatců, uzavřít. V rozhovoru sMilitary Times před dvěma týdny Kelly řekl, že „tam žádní nevinní muži nejsou“.

Nastupujíc­í prezident Spojených států Donald Trump fandí vojákům. Jako ministra vnitřní bezpečnost­i si vybral dalšího bývalého generála Johna Kellyho.

V Afghánistá­nu přišel o syna

V námořní pěchotě sloužil John Kelly 42 let, z aktivní služby odešel teprve letos. „Mariňákem“se stal v roce 1970 a postupně se vypracoval až na velitele Jižního velitelstv­í Spojených států, jímž se stal před čtyřmi lety. Účastnil se války v Perském zálivu a v roce 1991 velel operaci Pouštní bouře. Armádě zasvětil život i jeho nejmladší syn, poručík námořní pěchoty Robert Kelly, který padl v Afghánistá­nu v roce 2010.

Trump se sešel s Kellym už v listopadu, favoritem na post ministra vnitřní bezpečnost­i tak byl už dlouho. Jasno Trump naopak nemá ohledně funkce ministra zahraničí. Seznam jmen se nejdříve rozšiřoval, pak zase zužoval, až nakonec zbyla dvě: bývalý republikán­ský kandidát na prezidenta, exguvernér Massachuse­tts a mormon Mitt Romney, jenž se ucházel o Bílý dům před osmi lety, a šéf ropné společnost­i Exxon Mobil Rex Tillerson.

 ?? Vysloužilý generál John Kelly je po ministrovi obrany Jamesi Mattisovi už druhým čtyřhvězdi­čkovým důstojníke­m v Trumpově vládě. FOTO ČTK/ AP ?? Samá hvězda.
Vysloužilý generál John Kelly je po ministrovi obrany Jamesi Mattisovi už druhým čtyřhvězdi­čkovým důstojníke­m v Trumpově vládě. FOTO ČTK/ AP Samá hvězda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia