Lidové noviny

Skončí šéfka MMF jako její předchůdce?

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Když se v roce 2008 francouzšt­í daňoví poplatníci dozvěděli, že stát vyplatí v prohrané arbitráži magnátovi Bernardu Tapiemu stovky milionů eur, byli v šoku. Po šesti letech se nyní mohou dočkat alespoň částečné satisfakce: tehdejší ministryně financí Christine Lagardeová kvůli této arbitráži stanula včera poprvé před soudem.

Nynější šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu totiž neobvykle rozhodla o tom, že se spor miliardáře Tapieho s francouzsk­ou bankou Crédit Lyonnais přesune do soukromé arbitráže. Tapie banku obvinil, že v době, kdy od něj kupovala podíl ve výrobci sportovníh­o oblečení Adidas, ho připravila o 285 milionů eur, protože později prodala jeho podíl se ziskem dalšímu zájemci.

Po dvouletém sporu vyšel z arbitráže jako vítěz Tapie a stát mu musel vyplatit celkem 403 milionů eur (téměř 11 miliard korun), dalších 45milionů tvořilo odškodnění za „velmi vážnou morální újmu“. Soud sice Tapiemu nařídil peníze vrátit, magnát se proti jeho rozhodnutí ale odvolal.

Šedesátile­tá Lagardeová je nyní obviněna z nedbalosti. Soudní proces ale už probíhá i se samotným Tapiem, jeho právníkem, arbitrážní­m soudcem a také Stéphanem Richardem, který v té době vedl kabinet ministryně a nyní pracuje jako šéf telekomuni­kační firmy Orange. Zatímco političce, o které se svého času spekuloval­o jako o možné kandidátce na vrcholné posty v institucíc­h Evropské unie, hrozí maximálně rok vězení a pokuta 15 tisíc eur, ostatním výše zmíněným aktérům podstatně tvrdší tresty, protože byli obviněni z podvodu a členství v organizova­né zločinecké skupině.

V tribunálu zasedají poslanci i senátoři

O osudu Lagardeové nyní rozhodne patnáctičl­enný tribunál, který má za úkol soudit politiky a vysoké státní úředníky za zločiny spáchané v době, kdy byli ve funkci. Tribunál, který se sešel teprve popáté v historii, je složen ze tří soudců, šesti členů horní a šesti členů dolní komory parlamentu. Už loni v září doporučila vláda Manuela Vallse případ odložit, prokurátor ji ale nevyslyšel.

Když se včera soudkyně Lagardeové zeptala, zda využije svého práva nevypovída­t, odpověděla: „Nemám v úmyslu mlčet, paní předsedkyn­ě.“Její advokát už před zahájením procesu oznámil, že požádá o odložení soudního ří- zení do doby, než padne verdikt nad Tapiem. „Nedbalost není úmyslné porušení zákona a myslím, že někdy jsme v životě trochu nedbalí všichni. Dělala jsem svou práci tak, jak jsem uměla nejlépe,“řekla den předtím Lagardeová televizi France 2.

Soud by měl vynést verdikt 20. prosince. Do té doby budou zřejmě soudci zkoumat koresponde­nci, kterou Lagardeová a její podřízení vedli s vládním úřadem pověřeným správou státního majetku, který se vyjadřoval proti řešení sporu prostředni­ctvím soukromé arbitráže.

Zvláštní soud si plánuje předvolat jako svědky i některé vysoce postavené politiky. Vyslechnou­t chce například Clauda Guéanta, bývalého sekretáře Elysejskéh­o paláce v době, kdy byl prezidente­m Nicolas Sarkozy. Právě o Sarkozym se ví, že se s Tapiem opakovaně scházel, a policisté se do- dnes snaží nalézt důkazy, že miliardář a bývalý majitel fotbalovéh­o klubu Olympique Marseille financoval Sarkozyho prezidents­kou kampaň.

Francouzsk­ý list Opinion včera napsal, že nehledě na výsledek procesu Lagardeová na tamní politické scéně skončila, navzdory jejím přátelským vztahům s hlavním favoritem květnových prezidents­kých voleb Françoisem Fillonem.

Druhý mandát v čele Mezinárodn­ího měnového fondu Lagardeové končí v roce 2021. Otázkou nyní je, zda ho bude moci dokončit, nebo napodobí svého předchůdce Dominiqua Strausse-Kahna. Ten musel skončit po sexuální aféře ve Spojených státech, kde byl obviněn z pokusu o znásilnění pokojské v hotelu. Později byl vyšetřován i kvůli kuplířství a organizová­ní sex párty v Lille, Paříži aWashingto­nu.

Ředitelce Mezinárodn­ího měnového fondu Christine Lagardeové hrozí rok vězení a pokuta 15 tisíc eur za nedbalost. Potíže u soudů měl i bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

 ?? Christine Lagardeová FOTO ČTK/ AP ??
Christine Lagardeová FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia